| Het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).

'Voorbehouden voor de happy few' blijkt actie van jarig Broederlijk Delen

JP
© BRUZZ
16/02/2021

Op verschillende plekken in het land doken de afgelopen nacht mysterieuze linten op met de tekst ‘Voorbehouden voor de happy few’. Daarmee kondigt de ngo voor ontwikkelingssamenwerking Broederlijk Delen een campagne aan die wereldwijde ongelijkheid aan de kaak wil stellen.

In de nacht van maandag op dinsdag werden op verschillende plekken parken, bankjes, speelpleinen, fietsenstallingen en winkelparkings afgesloten met lint. 'Voorbehouden voor de happy few' staat op de linten. In Brussel werd onder andere het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) afgesloten, net als de Nieuwstraat en Muntpunt.

Heel wat mensen vroegen zich op sociale media af wat de betekenis was van de linten. Brussels jeugdtheater BRONKS werd meerdere keren door journalisten gebeld vanwege hun maatschappijkritische voorstelling 'The Happy Few'. Maar het blijkt om de aftrap van een nieuwe campagne van Broederlijk Delen te gaan.

"We willen de aandacht vestigen op het feit dat er teveel rijkdom, welvaart, kansen en mogelijkheden geconcentreerd zijn bij een kleine groep, de happy few. Met als gevolg dat de grote meerderheid van de mensen wereldwijd niet genoeg heeft om waardig te leven," verklaart woordvoerder Karel Ceule. "690 miljoen mensen lijden honger, 2 miljard mensen zijn ondervoed en bijna vijftig procent van de wereldbevolking moet rondkomen met minder dan 4,5 euro per dag."

Zestig jaar

Broederlijk Delen blaast dit jaar zestig kaarsjes uit. "Al zestig jaar weten we dat in delen en herverdelen de oplossing ligt voor sociale en ecologische uitdagingen," zegt Ceule. Broederlijk Delen hoopt dat we zullen vasthouden aan bepaalde waarden die tijdens deze crisis belangrijker zijn geworden: "Meer tijd doorbrengen met onze naasten, natuur in de buurt en een goede gezondheid. Wij roepen iedereen op om dit te koesteren en de schadelijke ballast van onze levensstijl op te geven zodat we eerlijk kunnen delen met zij die meer nodig hebben, hier en elders."

Dit artikel kwam mede tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via het formulier op onze website of via Whatsapp (0489-988.988).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni