Voorbijgangers krijgen in Zuidstation opleiding reanimatie

© PhotoNews
| Reizigers in het Zuidstation kunnen een opleiding reanimatie krijgen.

Er kunnen jaarlijks 100.000 extra levens worden gered als omstaanders reanimatie toepassen bij een slachtoffers van een plotse hartstilstand. Dat blijkt op "Restart a Heart Day", een Europese sensibiliseringsdag tegen hartstilstand die vandaag/dinsdag plaatsvindt. In het Zuidstation in Brussel kunnen voorbijgangers van 8.00 tot 16.00 uur een korte reanimatieopleiding volgen.

Elk jaar krijgen 350.000 Europeanen een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Zo'n 90 procent patiënten overleeft dat niet. In België treft een plotse hartdood tussen de 10.000 en de 15.000 mensen per jaar, ziekenhuispatiënten niet meegerekend.

Dat moet en kan beter, vindt de Europese Reanimatieraad, organisator van de "Restart a Heart Day", want reanimatie van een omstaander kan de overlevingskansen verdubbelen tot verdrievoudigen. Bovendien lopen de overlevingskansen tot 75 procent op als een defibrillator in de eerste drie minuten na een hartstilstand gebruikt wordt.

'Je hoeft geen dokter te zijn'

Reanimatielessen kunnen helpen en daarom kunnen voorbijgangers in het Zuidstation in Brussel dinsdag een korte opleiding volgen met behulp van een reanimatiepop. Het is een actie van Project Minipop, een initiatief van De Vrienden van de MUG vzw. Verder lanceren de Belgische Cardiologische Liga (BCL) en de Belgische Reanimatieraad (BRC) de campagne "Durf te redden", met een gelijkaardige boodschap.

"Je hoeft geen dokter te zijn om een leven te kunnen redden. Er bestaan draagbare toestellen die automatische diagnoses maken en indien nodig een elektrische schok toedienen", verklaart dokter Freddy Van de Casseye, General Manager van de BCL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?