Voorlopig geen islamitische scholen op komst

© brusselnieuws.be
11/07/2012
Twee dossiers voor secundaire islamscholen, in Anderlecht en Evere, zijn afgewezen door de Franse Gemeenschap. Het moesten de eerste erkende secundaire islamscholen worden in België. Over een derde dossier is er nog geen beslissing genomen.

De dossiers van de vzw's Ibn Khaldoun in Anderlecht en La Fontaine in Evere voor de oprichting van een middelbare school werden niet erkend door de Franse gemeenschap. Dat meldt La Libre Belgique. De dossiers zouden niet volledig zijn, zegt minister van Onderwijs Simonet (CDH).

Er werd ook nog een dossier ingediend door de vzw ECIB (Enseignement Confessionel Islamique de Belgique), maar dat wordt pas in november behandeld. Die vzw is wel al de inrichtende macht van twee islamitische lagere scholen, Al Ghazali in Etterbeek en La plume in Molenbeek.

Het zou gaan om de eerste erkende islamitische middelbare school van het land. Er zijn wel al privé-initiatieven geweest, zoals Avicenna in Molenbeek, maar die worden niet gesubsidieerd en de leerlingen moeten een diploma halen voor de middenjury.

Voor het middelbaar onderwijs mogen er geen twee scholen van dezelfde levensbeschouwelijke strekking binnen de twintig kilometer opgericht worden. Wordt het project van vzw ECIB aanvaard, dan zou dat ervoor kunnen zorgen dat de andere twee geen kans meer maken als ze hun dossier opnieuw indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni