Voorlopig njet voor 2.122 leerlingen

© brusselnieuws.be
14/03/2011
Stand van zaken na de online aanmeldingen in het basisonderwijs: 2.122 leerlingen die zich na de broers en zussen aanmeldden - net niet de helft - vinden geen plaats in een van de opgegeven scholen. Voor het onthaalklasje valt een op de drie kindjes momenteel uit de boot. Het aantal aanmeldingen steeg fors.

De voorbije maand januari zijn 4.310 leerlingen online aangemeld voor alle klassen van het Nederlandstalig basisonderwijs. Iets meer dan de helft daarvan (50,77 procent of 2.188 leerlingen) zullen kunnen inschrijven in één van de scholen waarvoor aangemeld. Samen met de 3.083 broers en zussen die absolute voorrang genoten, zullen 5.271 leerlingen zich al kunnen inschrijven.

Dat betekent wel dat 2.122 leerlingen niet ingeschreven worden in één van de scholen waarvoor ze zijn aangemeld. In een aantal leerjaren overstijgt het aantal aanmeldingen immers de beschikbare plaatsen. Voor de onthaalklassen kunnen 1.261, of 71 procent, van de leerlingen ingeschreven worden. 514 kindjes kunnen in eerste instantie niet ingeschreven worden in één van de voorkeurscholen. Ook voor de andere kleuterklasjaren en het eerste leerjaar ligt het aantal aangemelde leerlingen hoger dan het aantal vrije plaatsen. Voor de rest van het basisonderwijs zijn de problemen minder groot.

Het totale aantal kinderen dat zich aanmeldde voor het basisonderwijs -onafhankelijk van het feit of ze nu een plaats krijgen of niet - stijgt overigens fors tegenover vorig schooljaar. Met 7.393 ligt dat aantal 40 procent hoger dan de 5.286 van vorig jaar. Vooral de demografie lijkt daarin een grote rol te spelen. De helft van de extra aanmeldingen zou alvast voor rekening van meer broers en zussen zijn.

Kleine helft noemt zich Nederlandstalig
47,45 procent van de ouders die hun kind aanmeldden maken aanspraak kunnen maken op de voorrangsplaatsen voor leerlingen met thuistaal Nederlands. Die ouders moeten daarvoor over een studiebewijs of getuigschrift beschikken. Dit zal door de directie geverifieerd worden tijdens het inschrijvingsgesprek. Wie niet voldoet aan die taalvoorwaarden verliest zijn ticket voor de school waar het kind zich kon inschrijven. De ouders moeten dan een school zoeken tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

De ouders van ruim 4 op de tien aangemelde leerlingen (43,11 procent om precies te zijn) rekenen op de voorrangsplaatsen voor GOK-leerlingen (gelijke onderwijskansen).

Vrije inschrijving
Ouders hebben nu van 14 maart tot en met 8 april 2011 de tijd om hun aanmeldingsresultaat (gunstig of ongunstig) om te zetten in een inschrijving of weigering. Indien de volgende maanden toch nog plaats vrijkomt in een school, dient de directie de chronologie van de geweigerde inschrijvingen te respecteren. Het vullen van eventuele vrije plaatsen loopt van 26 april tot en met 13 mei 2011.

Wie niet door een school gecontacteerd wordt en dus alsnog uit de boot valt, is aangewezen op de vrije inschrijvingsperiode. Die start op 16 mei. Vanaf dan kunnen alle ouders zich inschrijven in scholen waar er nog plaatsen zouden zijn. De inschrijvingen gebeuren dan opnieuw rechtstreeks in de school volgens het principe van de chronologie.

Meer info over de procedure op inschrijveninbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni