Voormalige sekscinema ABC opnieuw in gevaar

ABC cinema ABC cinema
© Eric Vauthier
© Eric Vauthier

Cinema ABC, de voormalige seksbioscoop die via crowdfunding gered werd, zit in de problemen. De eigenaar wil de mondelinge huurovereenkomst niet op papier zetten en het pand verkopen. De cinema heropent wel voor het eerst voor Nuit Blanche, met onder meer bloederige spaghettiwesterns, women in prisonfilms en erotiek.

Het team achter Cinema ABC zamelde in het voorjaar bijna 70.000 euro in om de voormalige seksbioscoop aan de Adolphe Maxlaan te redden. De initiatiefnemers, leden van Cinema Nova, het Offscreen Film Festival en La Rétine de Plateau, wilden er een nieuwe alternatieve filmzaal van maken.

Maar de plannen komen nu opnieuw in het gedrang door problemen met de huurovereenkomst, vernam brusselnieuws.be. “De vorige eigenaar van het gebouw overleed in april, waardoor het een erfeniskwestie werd”, zegt Dirk Van Extergem, een van de trekkers.

“We hadden een mondelinge overeenkomst over de huur met de nieuwe eigenaar, die ook op mail stond. Maar die besliste plots dat hij toch liever wou verkopen. En zo’n gebouw brengt natuurlijk meer op zonder huurders dan met. Dus wil hij de overeenkomst niet op papier zetten en moeten we vertrekken.”

Op 25 september komt de zaak voor de vrederechter. “We hebben de mails, we hadden de sleutels al gekregen, onze maatschappelijke zetel is er en we hadden zelfs al werken uitgevoerd. Volgens onze advocaat maken we een goede kans. Maar dit is wel een tegenvaller, net nu er zo veel schwung in het project zat.”

Als het gebouw verkocht wordt zonder de huurders van Cinema ABC erin, verdwijnt het bioscoopproject waarschijnlijk in de vuilnisbak, denkt Van Extergem. “Steeds meer winkels trekken hun gebouwen door van de Nieuwstraat tot de Adolphe Maxlaan. Dat is natuurlijk winstgevender dan ons project.”

Nuit Blanche
Op 4 oktober wil de cinema wel deelnemen aan de Nuit Blanche. Er wordt een hommage gebracht aan genrefilms uit de jaren 70. “In de Noordwijk waren heel wat genrecinemas in die tijd; voor erotische films, voor spaghettiwesterns, voor horror enzovoort. Bij ons kan het publiek die tijd komen herbeleven."

Op het programma staan filmtrailers en fragmenten uit nichegenres als exotische kungfu, bloederige spaghettiwesterns, women-in-prisonfilms, horror en erotiek. Tussendoor draaien dj's er seventiesmuziek, en vanaf 3 uur begint er een funkfeest.

En als de initiatiefnemers het gebouw tegen dan nog altijd niet binnen kunnen, organiseren ze een actie op de stoep.

Nuit Blanche in Cinema ABC, Adolphe Maxlaan 149, 1000 Brussel. Op zaterdag 4 oktober vanaf 20 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Wat Brussel van Kopenhagen en Wenen leren kan
 • Big City: helpt zilverpapier om je appartement koel te houden?
 • In gesprek met rapper SPACEBABYMADCHA
 • Beestig Brussel: de kolibrievlinder overwintert vaker in Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • Interview - Tim Burton
 • Portret - Jan Wallyn
 • Victor Horta en de grammatica van de art nouveau
 • De ruimtereis van King Krule
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement