Vorst installeert eerste schoolstraat

© Tim De Neve voor BRUZZ
| De schoolstraat in Vorst werd feestelijk ingehuldigd. Onder andere burgemeester Roberti (Ecolo) was van de partij.

De Mysteriestraat, waar de Parkschool en l'Ecole Saint-Denis gelegen zijn, wordt de eerste autoluwe schoolstraat in Vorst. De straat wordt vanaf maandag op vaste tijdstippen afgesloten voor het verkeer.

De Mysteriestraat, een eenrichtingsstraat aan de rand van het Dudenpark, zal in de omgeving van de Parkschool en de Franstalige École Saint-Denis afgesloten worden tussen de Brusselsesteenweg en de Bourgondiëstraat.

De schoolstraat is van maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 9 uur, en tussen 15 en 16 uur van kracht. Op woensdag worden ook tussen 11.45 en 12.45 uur alle gemotoriseerde voertuigen uit de Mysteriestraat geweerd.

(lees verder onder de afbeelding)

20190323_Mysteriestraat_Vorst
© Google Street View
| De Mysteriestraat in Vorst is een eenrichtingsstraat aan de rand van het Dudenpark.

Appels voor autobestuurders

"Het initiatief gaat uit van de kinderen, die op straat zijn gekomen", zegt burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) aan BRUZZ. "Het College heeft zijn verantwoordelijkheid genomen om een schoolstraat te implementeren. Het is het begin van een lange kruistocht tegen luchtvervuiling."

De schoolstraat zal maandag feestelijk ingehuldigd worden. Er zal ontbijt en muziek voorzien worden. "Aan de automobilisten delen we appels uit om ze nadien in een ontspannen sfeer deze verandering uit te leggen", aldus Roberti.

Testfase tot 30 juni

Tijdens de vastgelegde uren mogen alleen automobilisten die er wonen of er een garage hebben de straat verlaten, maar dit aan stapvoets tempo. Voetgangers en fietsers hebben er altijd voorrang op automobilisten. Aan fietsers wordt gevraagd af te stappen.

Tot 30 juni gaat het over een test. "Maar indien de resultaten positief zijn, zullen er mobiele barrières geplaatst worden aan beide uiteinden van de straat om dit project te bestendigen", verzekert de Vorstse burgemeester ons

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?