Vragen bij zwartgeschminkte Reynders in Noiraud-traditie

© Didier Reynders via Twitter

Naar jaarlijkse traditie gingen afgelopen weekend de Noirauds rond in het centrum, rijke burgers die in betere restaurants bijdragen voor het goede doel gaan vragen. Een televisieploeg van France 2 was bijzonder verbaasd toen een van de zwartgeschminkte deelnemers minister Didier Reynders bleek te zijn.

De Noirauds maken deel uit van een traditie die stamt uit de negentiende eeuw in de buurt van de Zavel. Gegoede burgers liepen er dure restaurants af om geld in te zamelen voor kinderen in nood. Ze schminkten zich zwart en droegen een witte kraag en zwarte outfit.

Een ploeg van France 2 filmde afgelopen weekend de Noirauds en was geen klein beetje verbaasd toen een van hen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bleek te zijn.

Journalist François Beaudonnet stelt zich alvast vragen bij de traditie. “Is dit folklore, liefdadigheid of kolonialisme?” vraagt hij zich af. De afgelopen jaren was er immers al heel wat te doen rond blanken die het gezicht zwart maken als Zwarte Piet.

Reynders ziet er echter geen graten in. “Meedoen aan folkloritische tradities en tegelijk kinderen in moeilijkheden ondersteunen, daar gaat het om”, zegt hij in de reportage.

Ook Jean-Pierre Buyl, sinds jaar en dag lid van de vereniging, vindt de suggestie dat er racisme in het spel zou zijn, niet terecht. “De vereniging werd opgericht in de periode dat Afrika inderdaad verder verkend werd, maar de zwarte gezichten waren er om de anonimiteit van de leden te bewaren”, zegt hij aan La Libre. “Zij wilden niet herkend worden door de mensen met wie ze normaal samen op restaurant gingen.”

De vereniging wordt gesteund door heel wat bekende mensen, zegt hij. “Dit jaar zamelen we geld in voor kinderen in armoede. We betalen schoolkosten en uitstappen, en we steunen ook moeder die in de gevangenis van Berkendael zitten.”

Op Twitter is er heel wat kritiek op Reynders. “Zeg, @dreynders, hoe leg je dat uit bij het volgende bezoek van Obama?” vraagt Thijs Verbeurgt zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?