| Vredeseilanden verving affiches aan haltes van het openbaar vervoer

Vredesactie zet energiebedrijven in hemd met nepreclame

© Belga
06/04/2022

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de ngo Vredesactie een adbusting-campagne gehouden, om energiebedrijven op te roepen hun activiteiten in Rusland stop te zetten. Adbusten is het veranderen van reclames of merklogo's in het straatbeeld.

"Wij blijven gas tanken in Rusland. Afkicken is moeilijk." Die boodschap verspreidden activisten afgelopen nacht in Brussel, Gent, Antwerpen en Brugge op diverse reclamepanelen. De actievoerders voorzagen nieuwe affiches. Ze wijzen erop dat energiebedrijven zoals TotalEnergies nog steeds actief zijn in Rusland en zo "geen moer om het klimaat geven en mee de oorlog financieren."

"In tegenstelling tot enkele Europese concurrenten maakt TotalEnergies geen aanstalten om de import van olie en gas uit Rusland te stoppen," vertelt Mattijs Vanden Bussche van Vredesactie. "TotalEnergies haalt 30 procent van haar gas en 5 procent van haar olie uit Rusland." CEO Patrick Pouyanné zegt dat Total niet zonder Russisch gas kan en dat het bedrijf het zal blijven importeren zolang dat legaal is.

Vredesactie vraagt Europese leiders om de import van Russische fossiele brandstoffen stop te zetten en om versneld werk te maken van de omslag naar duurzame energievoorziening en verminderd energiegebruik. Eerder deze week nam ook Greenpeace al TotalEnergies op de korrel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni