Vrees voor mentale gezondheid 'man met het hoedje' Abrini

De manier waarop terreurverdachte Mohamed Abrini wordt vastgehouden, kan zware gevolgen hebben voor zijn mentale gezondheid. Dat stellen de rapporten van de gevangenispsychiaters, die ijveren voor aanpassingen, stelt La Capitale. Abrini zit onder strikte voorwaarden opgesloten in de gevangenis van Nijvel.

Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen moet elke twee maanden de detentievoorwaarden vernieuwen van Abrini (32), die verdacht wordt van betrokkenheid bij zowel de aanslagen in Brussel als in Parijs. Ondanks aandringen van zijn psychiaters blijven die nu al 14 maanden dezelfde.

'Naast Dutroux'
Abrini heeft bekend de derde man te zijn van het commando dat een aanslag pleegde op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016, en is als dusdanig een sleutelfiguur die de onderzoekers en slachtoffers antwoorden zou kunnen geven op vele vragen.

Hij zit sinds april vorig jaar in een cel in Nijvel, naast die van Marc Dutroux, schrijft La Capitale. Hij heeft evenwel geen enkel contact met de andere gevangenen.

Hij mag slechts bepaalde leden van zijn familie zien en enkel met toestemming van het EPI. Zijn jongere broer Ibrahim bijvoorbeeld, die ook problemen heeft met justitie, is voorwaardelijk vrij. Een van de voorwaarden is dat hij Mohamed niet gaat opzoeken.

De ‘man met het hoedje’ mag slechts twee keer per week naar buiten om te luchten. Hij mag niet meer naar de gevangeniskapper en alle boeken die hij in de gevangenisbib aanvraagt moeten worden goedgekeurd voor hij ze in handen krijgt.

De ongerustheid over Abrini's mentale staat onder dit quasi-isolatieregime neemt toe. Net zoals bij Salah Abdeslam, bij wie de kans dat hij een zelfmoordpoging onderneemt zeer reëel is, zegt de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook