16.500 manifestanten van de vakbonden ACV, ABVV, ACOD en ACLVB betoogden in december nog tegen de stijgende energieprijzen en de lage koopkracht.

Vrijdag staking openbare sector: waar in Brussel kan je hinder verwachten?

MVDH
09/03/2023

Vrijdag zal er gestaakt worden in de openbare sector uit onvrede over "de besparingsdrift van de verschillende regeringen en het tekort aan personeel". Vooral bij het openbaar vervoer wordt er grote hinder verwacht.

De actieweek bij de openbare diensten die maandag van start ging, bereikt vrijdag zijn orgelpunt met een reeks van stakingen bij verschillende overheidsdiensten. De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft het personeel in alle openbare diensten opgeroepen om het werk neer te leggen. De twee andere overheidsvakbonden, ACV en VSOA, roepen niet op tot een algemene staking, maar laten de beslissing over aan hun mensen in de verschillende sectoren.

De staking start donderdagavond om 22 uur en eindigt op vrijdagavond 10 maart om 22 uur en is onder meer gericht tegen de pensioenplannen van de regering. Daarbij is er ook een voorstel om de perequatie - het systeem waardoor de ambtenarenpensioenen meestijgen met de weddes van de ambtenaren - te hervormen. Verder vragen de vakbonden aandacht voor het gebrek aan mensen en middelen.

Openbaar vervoer

De staking vrijdag zal vooral voelbaar zijn bij het openbaar vervoer. De NMBS liet al weten dat maar een derde van de treinen zal rijden. Tussen de grote steden zal de helft van de IC-treinen rijden. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen rijdt een derde. Bijna alle P-treinen, die rijden tijdens de ochtend- en avondspits, worden geschrapt. De Spoorwegmaatschappij raadt aan om de reisplanner te raadplegen vanaf de dag voor je vertrek via de app of de website.

Ook de MIVB laat weten “zware hinder” te verwachten op het metro-, tram- en busnet omdat een deel van het MIVB-personeel deelneemt aan de staking. De vervoersmaatschappij zal haar inspanningen concentreren op de dienstverlening op de belangrijkste lijnen en op een zo groot mogelijke geografische dekking, maar de capaciteit van het netwerk zal beperkt zijn.

De MIVB vraagt haar reizigers dan ook om nu al alternatieve oplossingen te plannen voor hun verplaatsingen op die dag. De MIVB zal haar reizigers vanaf 6 uur in real time informeren via de website, de app, de sociale media van de MIVB en aan de haltes.

Bij De Lijn verwacht men vrijdag gemiddeld maar 57 procent van de ritten kunnen uitvoeren. Ze zal er eveneens "alles aan doen om accurate reizigersinformatie te geven via de routeplanner in de app en op de website”.

Brussel Mobiliteit roept nog op om vrijdag, indien mogelijk, niet de auto te nemen. "Vanwege alle acties bij het openbaar vervoer zal het verkeer ernstig verstoord zijn. Wij roepen op om thuis te werken of zich te voet te verplaatsen."

Netbrussel

Net Brussel verklaarde eerder al de hele week hinder te verwachten, maar “de acties die waarschijnlijk de meeste impact zullen hebben voor onze diensten zijn die van 10 maart”.

De gemeenten die het hardst getroffen zullen worden zijn Anderlecht, Brussel Haren, Brussel Laken (enkele straten grenzend aan Jette), Etterbeek (enkele straten grenzend aan Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe), Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Oudergem (enkele straten grenzend aan Sint-Pieters-Woluwe), Schaarbeek (enkele straten grenzend aan Sint-Lambrechts-Woluwe en Brussel Belliard), Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis (enkele straten grenzend aan Anderlecht), Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Alle informatie over de reële impact van de hinder zal worden bijgewerkt op de pagina ‘Nieuws’ van de website van Net Brussel: https://www.arp-gan.be/nl/nieuws.html. De inwoners van de gemeenten van wie de zakken niet zouden zijn opgehaald, wordt verzocht om, voor zover mogelijk, hun zakken binnen te halen tot de volgende ophaling.

Bpost

Ook Bpost verwacht “een beetje hinder”, maar heeft weinig zicht op de stakingsbereidheid aangezien dit niet moet worden aangegeven. “De meeste vakbonden hebben niet tot een staking opgeroepen, maar in Brussel is de impact altijd wel wat harder dan elders”, zegt woordvoerder Veerle Van Mierlo. “De hinder kan dus gaan van gesloten postkantoren tot een vertraagde bedeling. Zoals altijd zullen we daarbij voorrang geven aan kranten, pakjes en aangetekende brieven.”

Brandweer

De brandweer staakte deze week al eerder in Brussel en zal dat vrijdag opnieuw doen. Volgens Eric Labourdette, afgevaardigde van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA), waren er donderdag nog zes brandweerauto's beschikbaar in de hoofdstad, in plaats van de gebruikelijke elf. Het personeelstekort zal vrijdag naar verwachting nog groter zijn.

Onderwijs

In het onderwijs werd een stakingsaanzegging ingediend, maar daar zetten de bonden vooral in op 'een massale informatiecampagne'. "Als onze afgevaardigden niet tot een akkoord komen met hun bestuur of directie over het tijdstip waarop ze hun collega's kunnen informeren, dan kunnen ze een uur staken", klinkt het.

Bij het Katholiek Onderwijs zegt men “nog geen signalen te hebben opgevangen” over stakingen. “Scholen proberen sowieso op voorhand zicht te krijgen op de stakingsbereidheid”, legt woordvoerder Pieter-Jan Crombez uit. “Aangezien we nog niets gehoord hebben, verwachten we dat de hinder beperkt zal blijven, maar ik ben voorzichtig met mijn uitspraken.”

Ook Karin Struys, communicatieverantwoordelijke bij GO! Brussel, liet weten dat de scholen open zullen zijn. "Hier en daar zal een leerkracht afwezig zijn, maar dat blijft een minderheid zoals het er nu uitziet". Wel wijst Struys erop dat leerkrachten niet verplicht zijn om op voorhand door te geven of ze deelnemen aan de staking. "Het is dus nog wat afwachten, maar vorige keer is het ook meegevallen."

Lokale besturen

"Er zullen geen pure acties plaatsvinden binnen openbare besturen", zegt Maxime Nys, de Gewestelijk Secretaris van de socialistische vakbond ACOD LRB-Brussel. "Wel werd er hier en daar wat geflyerd om mee te doen."

De gemeente van Jette liet wel weten dat de loketten van het gemeentebestuur vrijdag gesloten zullen zijn. In Brussel-Stad, Ukkel en Sint-Gillis waarschuwt men voor verstoringen van de openbare gemeentediensten.

Verkeer

Tot slot liet het ACOD alvast weten samen te zullen komen aan het kruispunt van Kunst-Wet waar vrijdag een "mini-blokkade" zal worden opgericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , staking

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni