Vrijwilligers zorgen voor voedsel en drank maandag voor Paleis 8.

Vrijwilligersorganisatie 'Solidarity For Ukraine' niet meer welkom voor Paleis 8

MDC
© BRUZZ
14/03/2022

In Paleis 8 van Brussels Expo opende maandag het nieuwe registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Dat liep niet meteen van een leien dakje. In de vooravond besliste burgemeester Close dat vanaf morgen medewerkers van vrijwilligersorganisatie 'Solidarity for Ukraine' niet meer welkom zijn op het terrein.

Sinds maandagochtend kunnen Oekraïense vluchtelingen zich voor registratie aanmelden in Paleis 8, aan Brussels Expo. Om de grote hoeveelheid aanvragen te verwerken werden 42 loketten geïnstalleerd, in totaal zijn er 230 medewerkers aan de slag. Opvallend, net zoals vorige week aan Jules Bordet zijn het vooral vrijwilligers die de mensen helpen met het wachten en aanschuiven zoveel mogelijk te verlichten.

Erik Van Wolvelaer van vrijwilligersorganisatie ‘Solidarity for Ukraine’ stond er de hele dag met water en koffiekoeken, maar werd in de namiddag aangemaand de site te verlaten en ook de komende dagen niet meer langs te komen. "We werden door de politie weggestuurd. Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, wil geen Maximiliaanpark 2.0 en dus moeten wij het terrein verlaten. We mogen vanaf nu geen eten en drinken meer aanbieden," aldus Van Wolvelaer.

De woordvoerster van Close, Carole Poncin, voegt eraan toe dat die maatregel er komt om de doorstroom van mensen vanaf morgen vlotter te laten verlopen. "Vandaag was er in het park voor Paleis 8 te veel chaos. We sturen vrijwilligers niet naar huis. Ze zijn nog steeds welkom, maar dan wel op de openbare weg."

Sanitaire schaarste

Maandagochtend was er bij de opening van het centrum slechts één mobiele toiletcabine beschikbaar. De middelbare school Regina Pacis, aan de overkant van Paleis 8, opende daarom zijn deuren omdat er anders totale chaos dreigde.

“Onze eerste dag is meteen ook onze proefdag,” herhaalt Sammy Madhi (CD&V), staatssecretaris Asiel en Migratie. “Er wordt gewerkt aan de capaciteit, alles wat IT en humanitaire voorzieningen betreft wordt met de seconde verbeterd. Er zijn bijvoorbeeld daarnet nog extra toiletten geleverd.”

img_20220314_143606.jpg

| Sammy Madhi, bij kinderen in het registratiecentrum in Paleis 8

Groeiende capaciteit

Maandag mikte Dienst Vreemdelingenzaken op 900 registraties. “Het is de bedoeling om de 42 loketten die we nu hebben uit te bereiden naar 60. Hierdoor zouden we in staat moeten zijn 5000 aanvragen per dag te verwerken,” legt Pieter-Jan Van Bosstraeten van Dienst Vreemdelingenzaken uit.

Er wordt gewerkt met een bandjes, die iedere aanvrager aan de ingang van de hangar krijgt. Mensen met een grijs bandje worden vandaag nog geregistreerd. Een groen bandje wil zeggen dat ze ook nood hebben aan opvang. Zij worden in de laatste zone door Fedasil geholpen. Er kunnen ook rode bandjes worden uitgedeeld voor mensen met dringende medisch hulp. Daarvoor is het Rode Kruis ook aanwezig.

Het centrum blijft in principe elke dag open tot 19u30. “Het is goed mogelijk dat er nog 100 mensen geholpen moeten worden eens de deuren gesloten zijn. Voor de medewerkers hier stopt de dag dus niet per se om 19u30,” aldus nog Van Bosstraeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Politiek , conflict oekraïne rusland , Oekraïense vluchtelingen , paleis 8 heizel , registratiecentrum , solidariteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni