Vrouw start petitie nadat ze bijna verkracht werd aan Jubelpark: ‘Zo kan het niet verder’

Zoë Magniette
© BRUZZ
26/01/2021
Updated: 26/01/2021 12.52u

De Catalaanse Carla was vrijdagavond om 21 uur op weg naar huis toen een man haar vastgreep en de intentie had om haar te verkrachten. Ze kon ontsnappen, maar vindt dat er meer middelen moeten vrijgemaakt worden voor de bescherming van vrouwen. Daarom startte ze een petitie gericht aan de gemeente Etterbeek, die na 24 uur al meer dan duizend handtekeningen telt.

Het is vrijdagavond en Carla R. is via de Ridderschaplaan in Etterbeek op weg naar huis. De straten zijn donker en de naderende avondklok heeft zowat iedereen naar binnen gejaagd. “Ik kom van Barcelona en ik dacht altijd dat het in Brussel veel veiliger was, maar eenmaal onderweg voelde ik ‘bad vibes’. Ken je dat gevoel dat je achtervolgd wordt? Zo’n sensatie besloop mij, dus ik draaide me om en daar stond een man vlak achter mij.”

Omdat Carla nog op het beste hoopte, zette ze een stap opzij om de man te laten passeren, maar hij greep haar vast en vroeg haar om te helpen. “Ik wees hem af en begon snel weg te stappen, maar hij greep me bij de arm. Toen wist ik dat het echt fout zat.”

De Spaanse is zelf verwonderd over haar koelbloedige reactie op wat er gebeurde: “Mijn idee was om hem zoveel mogelijk af te leiden. Ik deed vriendelijk en stelde hem allerlei vragen. Hij antwoordde niet echt en bekeek me enkel met een creepy blik, maar ondertussen stapten we wel verder.”

“Ik begon als een gek weg te lopen, helemaal naar huis”

Carla R.

In wat enkel een verhaal met slechte afloop leek te zijn, komt er een wending als Carla wat verderop iemand ziet lopen die zijn hond uitlaat. “Op dat moment had ik terug hoop. Toen ik vroeg aan mijn belager wat hij eigenlijk van mij wilde maakte hij een obsceen gebaar waaruit bleek dat hij me wilde verkrachten. Om dat gebaar te kunnen maken moest hij mijn arm loslaten en ik begon als een gek van hem weg te lopen, helemaal naar huis.”

Op de koop toe passeerde Carla nog een tweetal mannen die ter hoogte van station Merode haar tijdens het lopen allerlei zaken nariepen.

Carla R.

De petitie haalde meer dan 1.500 handtekeningen binnen de 24 uur.

Maandelijks gelijkaardige voorvallen

De volgende dag deed ze aangifte bij de politie, dat werd ook bevestigd door politiewoordvoerder Wout Monteyne van politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe). “Eerst heerste er een gevoel van schaamte. Ik dacht ook dat het te moeilijk zou zijn om de dader te herkennen door zijn mondmasker, maar uiteindelijk besloot ik om het toch te doen. Zo wordt dit incident op z’n minst opgenomen in de cijfers over verkrachting en seksueel geweld”, zegt Carla.

“Op het politiebureau zeiden ze dat ik ‘lucky’ was dat ik had kunnen ontsnappen, maar zo voelde ik mij toch niet.” Een agente vertelde haar dat er maandelijks gelijkaardige voorvallen zijn in de buurt van het Jubelpark. “Dat is nog het ergste deel. Ik hoor van zoveel vrouwen dat ze zulke dingen meemaken, meermaals zelfs. Maar, anderzijds voel ik me door hun getuigenissen niet alleen.”

“Erover praten is mijn therapie en ik wil aan andere slachtoffers laten zien dat ze er niet alleen voor staan en zich niet moeten schamen”

Carla R.

Daarom wil Carla met haar verhaal naar buiten komen. “Erover praten is mijn therapie en ik wil aan andere slachtoffers laten zien dat ze er niet alleen voor staan en zich niet moeten schamen.”

Petitie met meer dan 1.500 handtekeningen

Ondertussen heeft ze ook een petitie gestart, die binnen de 24 uur meer dan 1.500 handtekeningen heeft gekregen. Ze richt zich naar de gemeente van Etterbeek, waar het voorval plaatsvond, en klaagt het gebrek aan middelen voor de bescherming van vrouwen op straat aan. Meer politie-aanwezigheid aan het Jubelpark, meer straatverlichting en meer bewustzijn rond het probleem zijn een aantal van de eisen.

“Het gaat niet om middelen, maar om prioriteiten”, zegt Carla in de petitie. “Als de lockdown voorbij is en ik terug naar mijn werk moet in de Europese wijk, dan moet ik dagelijks langs die plek wandelen. Er moet iets veranderen.”

Zelf heeft ze ook al contact opgenomen met een vrouw die gespecialiseerd is in zelfverdediging. Samen willen ze binnenkort in het Jubelpark een coronaproof evenement organiseren. “Als de regering ons niet gaat beschermen, dan moeten we het zelf doen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Jubelpark , poging tot verkrachting , petitie , seksueel geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni