VRT praat met tien ontwikkelaars over nieuwe site

De VRT selecteerde tien kandidaten voor de bouw van haar nieuwe zetel. Op korte termijn wil de openbare omroep een shortlist selecteren met drie tot vijf kandidaten. De Dexia-toren en Uplace behoren niet meer tot de mogelijkheden, Thurn & Taxis wel.

Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven had de top van de VRT deze zomer een eerste bevraging van de markt gelanceerd voor de bouw van een nieuwe site voor de VRT, meldt De Tijd woensdag. Een dertigtal ontwikkelaars toonde enige interesse.

Tien bedrijven werden op 17 november uitgenodigd voor een toelichtingsvergadering. Tegen 4 januari moeten ze een dossier indienen met een concept en een site. In 2013 zal de VRT drie à vijf kandidaten selecteren. Met hen treedt de VRT dan in een zogenaamde concurrentiële dialoog.

De basiscriteria van de VRT waren zeer ruim: Een voorgestelde site moet binnen 30 minuten bereikbaar zijn met de auto, vertrekkende van het Warandepark. Dat mag oplopen tot 45 minuten in de spits. De nieuwe site mag niet verder liggen dan 3 kilometer van een groot treinstation in de ruime buurt van Brussel (tot Mechelen). Het moet gaan om een site van ongeveer 50.000 vierkante meter.

De tien geselecteerde kandidaten stellen 13 sites voor. Het gaat om:

° Abattoir: de Slachthuizen en Markten van Anderlecht
° Alcopa: Vilvoorde (Renault-site)
° Banimmo: Brussel
° BPI: Machelen (nabij Uplace)
° Brussels Airport
° Eurostation: site nabij het Zuidstation, andere site nabij station van Mechelen
° Immobel: Vilvoorde + site nabij VRT aan de Reyerslaan
° Iret Developpement: Machelen nabij Uplace + site nabij VRT Reyerslaan
° Thurn & Taxis
° Virix: station Mechelen

Twee eerder geciteerde namen vallen af. De Dexia-toren in Brussel en het nieuwe gemengde project van Uplace in Machelen. Dexia is met 85.000 vierkante meter te groot en biedt niet de allerbeste mobiliteit naar het Vlaamse hinterland. Uplace was naar verluidt geen kandidaat.

De VRT weigert woensdag elke commentaar bij de lijst. Wel bevestigt VRT-woordvoerder Stijn Ombelets aan brusselnieuws.be dat parallel met de openbare aanbestedingsprocedure (de concurrentiële dialoog, red.) de VRT nog altijd overweegt om op de eigen Reyers-site te kiezen voor nieuwbouw. De knoop wordt pas volgend jaar doorgehakt. Het is dus niet zeker dat één van de 13 bovenvermelde projecten het levenslicht ziet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?