VUB berispt decaan Willem Elias voor Facebookpost

© kortfilm.be

De Vrije Universiteit Brussel heeft decaan en moraalfilosoof Willem Elias berispt voor zijn Facebookpost naar aanleiding van de zelfmoord van Steve Stevaert. Dinsdag zijn ook andere seksistische posts uit het verleden opgedoken. De universiteit stelt een onderzoek in. Elias heeft intussen zijn excuses aangeboden.

Afgelopen weekend had rector Paul De Knop in een gesprek met Willem Elias al "zijn afkeuring laten horen over zijn uitlatingen op Facebook en hem erop gewezen dat deze erg kwetsend zijn", luidt het dinsdagnamiddag in een persbericht van de VUB.

Als vertegenwoordiger van de Vrije Universiteit Brussel had de rector zich al eerder van zijn recente uitspraak gedistantieerd. "Niet zozeer de Vrije Universiteit Brussel is er door geraakt, maar wel de slachtoffers van seksueel geweld."

Elias is behalve hoogleraar moraalfilosofie ook decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen.

"Professor Willem Elias neemt de verantwoordelijkheid op zich en verontschuldigt zich ten diepste tegenover zijn faculteit, de gehele Vrije Universiteit Brussel en bovenal aan de slachtoffers van seksueel geweld", aldus het persbericht. 

Willem Elias lokte een storm van reacties uit op sociale media en later op radio en televisie met uitspraken naar aanleiding van de zelfmoord van zijn vriend Steve Stevaert. Elias verweet op zijn Facebookpagina dat de vrouw die tegen Stevaert aangifte had gedaan wegens verkrachting pas drie jaar na dato naar de politie was gestapt. Hij omschreef haar als “de vrouw die deze beslissing (de zelfmoord van Stevaert, red.) op haar geweten heeft”. 

In het bericht schreef hij ook: "Vrouwen ... een zwakheid die we begrijpen”.

Een jonge vrouw, die ook pas na drie jaar aangifte had gedaan van haar verkrachting, vroeg in een video vervolgens om het ontslag van Willem Elias. Maar zo ver komt het nu niet.

"Een dergelijk bericht is een universiteitsprofessor en bij uitbreiding een medewerker van de VUB onwaardig", aldus de VUB. Maar rector De Knop is wel van oordeel "dat deze fout niet opzettelijk is gemaakt en dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te beschuldigen of te beledigen."

Excuses aanvaard
De rector heeft de excuses van Elias aanvaard. "Als universiteit bieden we de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan."

“Het laatste wat ik wil doen is verkrachting banaliseren," zegt Elias in hetzelfde persbericht. "Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb met mijn woorden", "Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses.”

De Vrije Universiteit Brussel zal de hele kwestie verder onderzoeken, meldt ze. 

Schamper: 'Elias niet aan zijn proefstuk toe'
Maar daarmee is de kous nog niet af. Volgens het studentenblad Schamper was Elias niet aan zijn proefstuk toe. Schamper verwijst naar een bericht naar zijn Facebookvrienden in 2011 over de zaak-DSK. “It isn’t rape when you tell: surprise”, was één van de mogelijke antwoorden die werden aangegeven op een multiple choice-vraag. In die post poneerde Elias het volgende: ‘Als een mens al het kamermeisje niet meer mag neuken, bij Louis XIV maakten ze daar geen spel van!’.

Elias zou op een bepaalde post ook als volgt gereageerd hebben: "Eén kut kan niet door 1 man versleten worden".

Bekijk ook de reportage op tvbrussel.

 

Video: Elias onder vuur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?