VUB herontdekt muurschilderingen Renaat Braem

Het rectoraatsgebouw, oftewel de sigaar', werd destijds ontworpen door de architect Renaat Braem.

In de aanloop naar de renovatie van het rectoraatsgebouw van de VUB herontdekt die universiteit de muurschilderingen van de architect Renaat Braem. Hij ontwierp het gebouw destijds.

De universiteit stootte op de wandtekeningen achter wanden en kasten. Braem bracht die er zelf aan tussen 1976 en 1984. Het gebouw is ondertussen ook erkend als monument door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

"Op dit ogenblik zijn we bezig met de ontruiming van gelijkvloers en eerste verdieping", zegt projectcoördinator voor de renovatie Lisa Markey. "Een aantal muurschilderingen zat lang verborgen achter kasten of in afgesloten kantoren en wordt nu opnieuw zichtbaar."

Ontstaan van de kosmos

Alles samen bracht Braem vijfhonderd meter muurschilderingen aan op de wanden van de zes verdiepingen van zijn gebouw. De muurschilderingen beelden het verhaal uit van het ontstaan van kosmos en aarde tot de ultieme bevrijding van de mens in een vrije gemeenschap. Ze belichamen naar verluidt de waarden van de VUB, als open en tolerante universiteit gebaseerd op het vrij onderzoek.

"Het is de bedoeling om het gebouw, dat één van de meesterwerken uit het oeuvre van Braem is, meer in de kijker te zetten", zegt Isabelle Selleslag, die betrokken is bij het renovatiedossier. "We willen dat niet enkel voor de studenten en medewerkers van de VUB doen, maar voor heel Brussel en bij uitbreiding voor iedereen."

Vanaf oktober zal de universiteit bijvoorbeeld een reeks rondleidingen in het rectoraatsgebouw organiseren.

Het rectoraatsgebouw, ook wel gekend als de 'sigaar', wordt gerestaureerd in samenwerking met het architectenbureau Origin Architecture & Engineering, dat zich specialiseert in erfgoed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?