VUB lonkt naar politiekazernes

© @Google
De federale politie trekt weg uit haar kazernes in Etterbeek. VUB-rector Paul De Knop hoopt alvast dat de Brusselse universiteiten er een nieuw onderkomen kunnen vinden.

De kazernes aan de Generaal Jacqueslaan herbergen vandaag duizenden federale politie-agenten, compleet met ruiterij en trainingscentra. Het grootste deel van die agenten vertrekt echter van de site naar het Rijksadministratief centrum.

De VUB slaat de verhuisbeweging nauwlettend gade en ziet tal van mogelijkheden op de site. "Onze studentenaantallen stijgen al drie jaar op rij," zegt De Knop aan brusselnieuws.be. "Daardoor hebben we nood aan nieuwe leslokalen, maar ook bijvoorbeeld aan restaurants en laboratoria."

Daarvoor zouden de kazernes bijzonder geschikt zijn. Ze liggen immers vlak aan de VUB-gebouwen. "Eigenlijk is het onze enige kans op uitbreiding. We hopen dus dat als er een projectontwikkelaar ingeschakeld wordt, hij de universiteiten - VUB én ULB - niet vergeet."

Als het van De Knop afhangt, komt de uitbreiding er zo snel mogelijk. "Door het uitblijven van een federale regering was er lange tijd geen aanspreekpunt voor ons. Maar zodra de baas van het Aankoopcomité aangeduid is, neem ik contact met hem op om te onderhandelen."

De kazernes hoeven ook geen exclusief VUB-terrein te worden, zegt de rector. "Men zou evengoed kunnen denken aan een geïntegreerd project met bijvoorbeeld betaalbare appartementen voor onze medewerkers, met winkel of scholen."

De federale politie verhuist geleidelijk aan naar het Rijksadministratief Centrum in Brussel-Stad, gelegen achter de Congreszuil. Ook de Europese Commissie zou haar oog hebben laten vallen op de kazernes om er een Europese school te installeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?