VUB opent psychologenpraktijk

© Shutterstock

De VUB opende zopas het Brussels University Consultation Center ofwel BRUCC, een centrum voor psychologische begeleiding. "De wachtlijsten voor Nederlandstalige therapie in Brussel zijn enorm. Daar willen we wat aan doen," zegt VUB-professor Imke Baetens.

Het BRUCC gaat van start met twaalf consulenten, legt Baetens uit. “Het verschil met een gewone praktijk is dat wij een universitair centrum zijn. Diagnostiek en begeleiding van kinderen, volwassenen, koppels en gezinnen worden gekoppeld aan onderwijs en onderzoek. We passen de nieuwste technieken en behandelingsmethoden toe en er zal onderzoek gebeuren naar de effectiviteit van de behandelingen.”

© VUB
Het BRUCC is geen spin-off met commercieel doel, benadrukt Baetens. “We zullen hier trainingen en bijscholing geven voor therapeuten, en dat voor een democratisch tarief. Ook houden we lezingen voor een breder publiek en bieden we groepssessies aan. Binnenkort begint er bijvoorbeeld een piekertraining. Ook de studenten, die hun eigen psychologische begeleidingsdienst hebben, kunnen hieraan deelnemen.”

De oprichting van het BRUCC vloeit voort uit de wens van de nieuwe VUB-rector Caroline Pauwels om een warme en open universiteit te zijn, verbonden met de stad. Baetens: “We willen onze deuren openen en onze kennis ter beschikking stellen van de Brusselaars. Want de vraag is groot en het aanbod Nederlandstalige therapeuten in Brussel is beperkt. Bezorgde ouders die willen weten of hun kind ADHD heeft moeten een half jaar, soms zelfs een jaar wachten op een diagnose. De universiteit wordt vaak gebeld door mensen die op zoek zijn naar een therapeut.”

Ook bij de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), waar mensen terechtkunnen voor een langlopende therapie tegen een bescheiden tarief, zijn er lange wachtlijsten. “Het BRUCC kan een soort overbrugging zijn voor mensen die bij een CGG in behandeling willen.”

kazerne_earth
© google
Met het BRUCC wil de VUB bovendien inspelen op de veranderende wetgeving. Baetens: “Vorig jaar werd het beroep van klinisch psycholoog erkend, maar het is de bedoeling dat ook de opleiding aangepast wordt. Na vijf jaar zou de afgestudeerde psycholoog nog een jaar lang onder supervisie van een klinisch psycholoog moeten werken. Wij willen een erkende stagemeester zijn.”

Voorlopig is het centrum gevestigd aan de Pleinlaan, op de VUB-campus, maar in april verhuist het BRUCC naar de kazernes aan de overkant, waar veertien therapieruimtes ingericht worden. Vanaf dan wordt ook samengewerkt met de ULB en wordt het centrum tweetalig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?