VUB-student met dood bedreigd na artikel over Armeense transgenders

© Rémy Bonny
| Bonny studeert politieke wetenschappen aan de VUB

Rémy Bonny, student politieke wetenschappen aan de VUB, is met de dood bedreigd nadat hij een artikel heeft geschreven over de houding van Armenië tegenover holebi's en transgenders. Bonny heeft klacht neergelegd bij de politie.

doodsbedreing Rémy Bonny
© Rémy Bonny
| "Eeyy faggot. Waarom ga je niet naar Saudi-Arabië om homo's te verdedigen ? Ben je bang om er onthoofd te worden ? Wees gerust, ook in België ben je niet veilig. Ik heb m'n Armeense vrienden gevraagd om je op te zoeken," staat er in het bericht

Voor het laatste nummer van ZiZo, het magazine van koepelorganisatie voor holebi'- en transgendervereningen Çavaria, schreef Bonny een tekst over rechten van transgenders in Armenië. Die tekst heeft bij sommigen duidelijk wrevel opgewekt, want op woensdagochtend werd Bonny wakker met een doodsbedreiging in zijn instagram-inbox. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd door de student zelf.

Het is niet de eerste keer dat Bonny berichten krijgt van deze persoon. “Ik krijg wel vaker homofobe opmerking toegestuurd omdat ik onderzoek doe naar de situatie van holebi's en transgenders in post-communistische landen,” zegt hij aan BRUZZ. Het is wel de eerste keer dat de berichten zo bedreigend zijn.

Omdat de vorige berichten van dezelfde persoon in het Nederlands waren, vermoedt Bonny dat ze gestuurd zijn door iemand die in België woont.

De VUB-student is meteen naar de politie gestapt. "Ik heb klacht neergelegd, maar het wordt moeilijk om te identiteit van de persoon te achterhalen omdat het om een anonieme account gaat."

De bedreiging weerhoudt Bonny niet om zijn werk verder te zetten. “Het zet me net aan om meer actie te ondernemen en onderzoek te doen in de regio,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?