Vuilniscontainers in Matonge na drie jaar weggehaald

De vuilniscontainers die op vier plaatsen in de Matongewijk werden geplaatst als inzamelpunt voor huisafval worden na drie jaar weer weggehaald. De gemeente Elsene wijst een gebrek aan medewerking van het gewestelijk agentschap Net Brussel aan als reden. Er komt een nieuw ophaalsysteem met zakken voor in de plaats.

Het vuilnisprobleem in Matonge raakt maar niet onder controle. Al jaren zijn de stapels vuilniszakken op het voetpad een doorn in het oog voor bewoners en voorbijgangers. Net daarom werd er in 2014 door staatssecretaris voor Openbare Netheid Rachid Madrane (PS) beslist om, met de steun van de gemeente Elsene, op vier plaatsen in de wijk containers te plaatsen. Deze zijn immers permanent toegankelijk.

Drie jaar later zijn ook deze containers uitgegroeid tot plekken waar sluikstorten schering en inslag is. Aan de containers op de Waversesteenweg hoopte het afval zich zelfs opnieuw zodanig op dat voetgangers over de weg moesten lopen om er voorbij te kunnen. Daarom besliste de gemeente om de containers maandag weer weg te halen.

Schepen van Openbare Netheid Viviane Teitelbaum (MR) wijst met een beschuldigende vinger naar Net Brussel. "Toen de containers er net stonden, kwam Net Brussel ze drie keer per dag legen. Algauw werd dat beperkt tot twee of zelfs maar één keer per dag. Dat betekende het einde voor de filosofie van het project."

Van deur tot deur
In de plaats van de containers komt er voor de buurtbewoners weer een systeem waarbij het afval van deur tot deur wordt opgehaald. Handelaars zullen overstappen op een systeem met contracten die identificeerbare vuilniszakken ter beschikking zullen stellen.

“Om die overgang goed te laten verlopen zullen de controlediensten van de gemeente de komende weken nauw samenwerken met het gewest en de politie om de netheid te laten terugkeren en inbreuken te bestraffen,” aldus nog Teitelbaum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?