Vuilnisophalers Liedts-wijk staken na aanval op personeel

© Gemeente Schaarbeek

Sinds dinsdag wordt het afval in de Schaarbeekse Liedts-wijk niet meer opgehaald. Dat besliste Net Brussel, nadat twee vuilnisophalers er tijdens hun werkuren werden aangevallen.

"Namens de gemeente Schaarbeek betuig ik mijn volledige steun aan de agenten die het slachtoffer waren van deze onaanvaardbare daden. Elke ambtenaar die een opdracht van openbare dienst uitvoert, heeft recht op respect bij de uitoefening van zijn of haar taken en heeft het recht deze in alle veiligheid uit te voeren," zegt schepen van Openbare Netheid Deborah Lorenzino (Défi).

Het is niet de eerste keer dat vuilnisophalers in de wijk worden aangevallen. Ook op 24 augustus vond een incident plaats, waarbij de dienst tijdelijk het werk neerlegde. Een crisisvergadering tussen de directie van Net Brussel, schepen Lorenzino en een vertegenwoordiger van de politiezone Noord had het toen mogelijk gemaakt maatregelen te treffen om het onderhoud van de wijk te hervatten.

Waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (Défi) hield dinsdag opnieuw een crisisvergadering om na te gaan hoe het team dat belast is met het onderhoud van de wijk kan worden gerustgesteld en zijn werkzaamheden kan hervatten. Er werden verschillende voorstellen op tafel gelegd. Zo stelde de gemeente voor om de afvalophaling later te starten, opleidingen te geven rond omgaan met agressie en psychische bijstand te verlenen aan slachtoffers.

Voorlopig is de dienst nog steeds aan het staken en dat heeft grote gevolgen voor de wijk. "Het is een heel levendige en drukke wijk, waardoor het er nu heel erg vuil bij ligt. We hopen dat we snel tot een oplossing komen, maar we moeten wachten op een reactie van Net Brussel op onze voorstellen," zegt Lorenzino.

Net Brussel was niet beschikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?