Beestig Brussel

Vuurwerk op eindejaar: 'Als de hond bang is, laat hem in de kamer slapen'

© BRUZZ
30/12/2023

Het vuurwerk op oudejaarsnacht zorgt elk jaar voor onnodig veel stress en angst bij huisdieren: zeker voor honden die in Brussel in een appartement wonen, vormt het luide geknal een beproeving. De beste tip? 'Geef de hond extra lekker voer en leid het dier af met een hersenspelletje', zegt een Brusselse trainer.

“Vuurwerk is een ware nachtmerrie voor dieren”, zegt Johan Van Roy van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Elk jaar raken dieren in paniek, ze ontsnappen of raken gewond. Sommige dieren bezwijken zelfs onder de angst en worden later dood aangetroffen.”

Hoe dat te vermijden? “Het beste wat je kan doen is sowieso je dieren binnen houden”, aldus Van Roy. “Sluit de gordijnen en rolluiken, verlicht uw vertrekken en zet de radio of televisie aan om lawaai en lichtflitsen te verdoezelen.”

Ook volgens Katrien Verellen van de organisatie Kat’n Dogs, die hondentraining aanbiedt in onder meer Brussel, is dat belangrijkste tip. “Het beste is om het dier daarbij ook niet alleen te laten en je zo normaal mogelijk te gedragen zelfs als je hond panikeert. “Wij mensen willen altijd graag geruststellen, maar zo wordt de hond eigenlijk beloond”, aldus Verellen.

Bovendien kan overmatig troosten de angst ook vergroten. Beter is om het dier bij je te laten komen liggen als hij dat verkiest en te steunen wanneer hij dat vraagt. "Geef hem extra lekker voer, leid hem af met een hersenspelletje of een snuffelsessie en laat hem toe in je kamer te slapen als hij dat nodig heeft.”

“Velen denken dat je een hond best gewoon zijn plan laat trekken, maar dat is heel slecht advies”, valt Patricia Weingarten, die professioneel honden traint, haar bij. "Dat is alsof je iemand met arachnofobie zomaar een vogelspin op zijn hoofd zet. Zo verlies je al het vertrouwen. Een hond mag je nooit zo aan zijn lot overlaten.”

Cd's met vuurwerkgeluiden

Daarnaast zijn er ook trucjes om je op voorhand voor te bereiden. “Het is zeker een goed idee om op voorhand te gaan wandelen en buiten te spelen. Als een hond vermoeid is, zal hij minder last hebben van paniekaanvallen en kalmer zijn in de avond.”

“Probeer ook niet te veel meer te drinken te geven vanaf de namiddag zodat je in de avond niet meer met de hond buiten moet”, raadt Weingarten nog aan. “Als het toch nodig is, wees dan extra voorzichtig, want een geschrokken hond kan zeer snel weg zijn. Gebruik dus best een leiband die je kort houdt en een hondenharnas.” Best is ook om er voor te zorgen dat uw huisdier gechipt en geregistreerd staat en een halsband draagt met zijn of haar naam erop. Dit maakt het veel gemakkelijker om uw huisdier terug te vinden mocht hij of zij toch weglopen.

Van Roy wijst er nog op dat er ook manieren zij om een huisdier geleidelijk aan vuurwerk te laten wennen. Zo bestaan er cd's met vuurwerkgeluiden en soortgelijke audiobestanden op het internet. “In Nederland, waar vuurwerk nog meer is ingeburgerd, wordt dit veel gedaan vooral bij jonge honden, maar eigenlijk werkt het op elke leeftijd”, beaamt Verellen.

Tot slot zijn er nog kalmeermiddelen voor dieren. “Raadpleeg vooraf een dierenarts indien uw huisdier erg gevoelig is voor geluid”, raadt Van Roy daarover aan. “En geef uw huisdier nooit zomaar medicatie zonder dit te overleggen met de dierenarts: sommige medicijnen kunnen uw dier namelijk verdoven zonder de angst te verminderen.”

Geluidsarm vuurwerk

GAIA voert al jaren actief campagne voor een algemeen verbod op de verkoop en het gebruik van knalvuurwerk. “Er bestaan immers genoeg alternatieven zoals geluidsarm vuurwerk met knallen tot maximaal 85 decibel waar dit voor traditioneel vuurwerk tot wel 170 decibel kan oplopen”, aldus Van Roy.

De dierenrechtenorganisatie heeft daarbij goede hoop. "We zien de tendens in de goede richting verschuiven. Uit een representatieve steekproef door marktonderzoeksbureau Ipsos in januari 2023 blijkt dat 2 op de 3 Belgen intussen voor een verbod is op de verkoop van traditioneel vuurwerk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Vuurwerk, honden, huisdieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni