Vzw Maks leert kinderen programmeren (archiefbeeld).

Vzw Maks leert kinderen programmeren in Kuregem

TDN
© BRUZZ
05/10/2018

Om kinderen op weg te zetten in de digitale wereld, organiseert vzw Maks codeer- en programmeerlessen in de kelders van Kuregem. Tijdens die gratis workshops gaan kinderen op de computer op zoek naar oplossingen, maar proberen ze ook hun eigen mini-game in elkaar te steken.

Maks is ervan overtuigd dat kinderen meer kunnen dan enkel spelletjes spelen, of video’s bekijken. “Ze zijn ook meer dan capabel om zelf spelontwikkelaar te zijn”, legt projectcoördinator Bavo Van Broeck uit.

Denken als programmeur

Maar niet alle Brusselse kinderen hebben de middelen om de technologische snufjes aan te schaffen. Daarom biedt Maks gratis lessen aan. "Het zijn toch essentiële vaardigheden in dit tijdperk", aldus Van Broeck.

“Op een speelse en laagdrempelige manier proberen we de kinderen in contact te brengen met coderen en programmeren. Zo leren ze probleemoplossend denken met een computer als een programmeur.”

Microbits

De lessen worden gedaan via applicaties op de ipad en via microbits, een soort van microchip met knopjes, sensoren en LED-lampjes. “Microbits lijken heel ingewikkeld, maar dat zijn ze niet. Zeker niet voor kinderen van de 21ste eeuw, die snel weg zijn met dergelijke technologie.”

Klassen met leerlingen van de eerste graad op het middelbaar kunnen zich op dinsdag 23 oktober in de kelders van de Abattoir melden voor een eerste workshop. Op 23 november kunnen kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar voor dezelfde lessen terecht in De Markten. Inschrijven is wel verplicht.

Masterclass voor leerkrachten

Ook voor de leerkrachten kunnen de workshops overigens interessant zijn. Terwijl hun leerlingen ondergedompeld worden in de digitale wereld, kunnen zij een masterclass volgen om microbits beter te begrijpen.

“Ze leren dan aan hoe ze de microbit als tool kunnen blijven gebruiken in de klas. In het Verenigd Koninkrijk wordt dat al massaal gedaan in de lagere en secundaire scholen”, besluit Van Broeck.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, programmeren, Maks vzw, kelders van Kuregem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni