| Straatverplegers in actie (archief).

Vzw Straatverplegers wint federale prijs voor armoedebestrijding

© Belga
21/11/2023

Vzw Straatverplegers heeft dinsdag, samen met Icar Wallonie asbl en t'Hope vzw, de federale prijs armoedebestrijding gewonnen voor haar inspanningen voor een toegankelijkere gezondheidszorg. De organisaties kregen van minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux elk een cheque van 10.000 euro tijdens een ceremonie in het Vaudeville Theater in Brussel.

Vzw Straatverplegers is een organisatie die zich inzet voor de daklozen in onze hoofdstad. De vzw is ook bij BRUZZ geen onbekende, want dit jaar ontvangen zij de opbrengsten van de jaarlijkse solidariteitsactie Brussel Helpt, waarvoor deze zaterdag geld wordt opgehaald met een spaghettislag.

Elk jaar zet de federale regering met de prijs een aantal projecten, organisaties of personen in de schijnwerpers die een bijzondere erkenning verdienen voor hun aanpak van de armoedebestrijding. Dit jaar lag de focus op projecten die de drempel verlagen tot de gezondheidszorg. Vorig jaar ging het over projecten die de digitale inclusie bevorderen.

Een jury selecteerde negen kandidaten. Zij konden hun project uitleggen in een video en het publiek selecteerde de drie laureaten via een stemming. De winnaars, één uit elke regio, werden online gekozen door 4.580 mensen. De andere organisaties waren Alias asbl, Project Lama asbl, Artsen van de Wereld België, Relais Social du Pays de Charleroi, het OCMW van Mechelen en Vagevuur Open Jeugdwerk vzw.

Zeer kwetsbare groepen

"Dit is de vierde keer dat ik als minister de eer heb om deze prijs uit te reiken," zei een opgetogen Karine Lalieux. "In België ondervinden kwetsbare personen te vaak moeilijkheden om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg. Dit heeft rechtstreekse gevolgen op hun algemene gezondheidstoestand, meer nog bij de zeer kwetsbare groepen en die aandacht en gepaste gezondheidszorg vereisen."

Ze verwees onder meer naar menstruatiearmoede bij vrouwen, reproductieve gezondheid, daklozen, personen met een beperking en kwetsbare gezinnen met kinderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni