Twee Brusselse projecten van de vzw's Growfunding en Toestand krijgen subsidies van Vlaams jeugdminister Sven Gatz (Open Vld). In totaal maakt de minister 443.121 euro vrij voor elf experimentele initiatieven in de jeugdsector in Vlaanderen en de hoofdstad. Voor vzw Toestand gaat het om een halvering van de Vlaamse middelen.

De vzw Toestand vormt leegstaande of vergeten gebouwen, terrein en ruimtes om tot tijdelijke en autonome socioculturele centra. De vzw krijgt 25.000 euro om de werking verder te zetten. Het is de derde verlenging van het project. Het grootste project van de vzw is het wijkcentrum en eigenzinnig jongerentrefpunt Alleedukaai.

Voor de vzw is de nieuwe subsidie niet meteen goed nieuws. De voorbije drie jaren kreeg Toestand immers nog het dubbele van dat bedrag. De toekenningscommissie oordeelt dat de vzw wat Vlaamser mag werken: "Na drie jaar experimenteren is het wel zaak om de Brusselse context te ‘overstijgen’ en volop in te zetten op de Vlaamse relevantie van dit project."

Growfunding, een sociaal-innovatief platform dat crowdfunding inzet als een hefboom voor ontkiemende (stads)projecten, krijgt ruim 41.000 euro. Het beloonde project legt de nadruk op het werken met jongeren en staat hen dankzij een financiële hefboom bij met participatiemethodieken, een communicatiekanaal, een netwerktool en een leertraject.De experimentele subsidies werden in het leven geroepen om projecten te ondersteunen die inspelen op nieuwe ontwikkelingen en behoeften in de brede jeugdsector. Het geld gaat naar verenigingen die geen structurele subsidies ontvangen, maar moeten kunnen doorgroeien in het jeugdwerk.

Bekende geldzoekers op Growfunding.be zijn het burgercollectief Bûûmplanters en het Molenbeeks pop-upcafé BRASS'ART, dat over twee maanden de deuren opent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni