De vzw Gial heeft de politiezone Brussel-Elsene 2 miljoen euro lichter gemaakt door het wanbeheer bij de vzw Gial. Dat blijkt uit een eerste audit die zopas achter de rug is. De vzw Gial is verantwoordelijk voor de informaticatoepassingen van de stad Brussel. Zo leverde Gial jarenlang ook informaticadiensten aan de politiezone. Twee toplui werden op staande voet ontslagen.

Het schandaal rond de vzw Gial barstte eind vorig jaar los. Volgens burgemeester Willy Decourty (PS) van Elsene had vzw Gial voor meer dan 1 miljoen te veel aangerekend. En de bedrijfsrevisor weigerde de rekeningen van 2004 goed te keuren, omdat er onduidelijkheid is over 3,5 miljoen euro aan facturen. Hij kon niet nagaan of die effectief betaald waren. Daarom vroeg de stad Brussel een externe doorlichting. Die is nu klaar, en de schade is groter dan verwacht, zegt schepen voor Informatica Marie-Paule Mathias (PS).

"We hebben fouten ontdekt tegen de voorschriften voor verenigingen, en verschillende elementen wijzen op wanbeheer. Er is een schuld die jaar na jaar bleef groeien. En dus hebben we beslist om de gedelegeerd bestuurder en de secretaris-generaal van Gial te ontslagen."

Volgens Marie-Paule Mathias en burgemeester Freddy Thielemans hebben de gedelegeerd bestuurder en de secretaris-generaal van de vzw Gial het vertrouwen van de politici misbruikt. Zo hebben ze jarenlang beslissingen genomen zonder de raad van bestuur in te lichten. Een voorbeeld van de wantoestanden was de oprichting van de NV Fourwin. Die NV werd opgericht zonder goedkeuring van de raad van beheer. Fourwin moest de knowhow van Gial commercialiseren en hun diensten aan andere gemeentebesturen verkopen.

"In de maanden na de oprichting verplaatste de gedelegeerd bestuurder personeelsleden van Gial naar Fourwin," zegt Mathias. "Hij verplaatste ook activiteiten van Gial naar Fourwin. En de schuld van Fourwin bleef maar groeien." Op die manier sloegen ze een gat van 1,25 miljoen euro bij Fourwin. Bij de vzw Gial gaat het om 900.000 euro. Samen meer dan 2 miljoen euro dus. Het gaat hier niet om persoonlijke verrijking, maar wel om manifest wanbeheer. Mathias hoopt een deel daarvan te recupereren via de verkoop van enkele commerciële activiteiten. Een crisismanager moet de zaak rechttrekken en maatregelen nemen.

Over het werk zelf, het informatiseren van de stadsdiensten, heeft het stadsbestuur geen klagen. Alleen het beheer liep helemaal fout. Eenmaal het onderzoek beëindigd is, sluit de Stad Brussel niet uit, dat ze klacht indient bij het gerecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni