Wantoestanden met Spaanse stagiairs in Brusselse hotels

© brusselnieuws.be
26/11/2014

Twee grote Brusselse hotels hebben de afgelopen maanden hun kamermeisjes vervangen door Spaanse stagiairs. De stagiairs worden uitgezonden door een Spaans bedrijf dat in onderaanneming werkt voor deze hotels. De FOD Werkgelegenheid heeft een onderzoek geopend. "Dit soort praktijken zijn schering en inslag."

De stagiairs zijn Spaanse jongeren die in eigen land geen werk meer kunnen vinden en maar al te graag ingaan op het aanbod in België te komen werken. Ze tekenden een contract voor een betaalde stage van drie jaar, met een opleiding als toemaatje. Het beloofde maandelijkse salaris: 1.200 euro.

Na vijf maanden aan de slag sprak de RTBF met twee van deze stagiairs. Elke dag moeten ze minstens 14 hotelkamers schoonmaken, en vaak nog meer. Ze krijgen geen geschikte arbeidskleding noch opleiding en maken lange dagen.

"We hebben echt lang moeten aandringen voor we handschoenen kregen. Nochtans zijn de producten die we gebruiken erg agressief”, zeggen de twee jongens aan de Franstalige openbare omroep. Ook de vrouw die aan het hoofd staat van de schoonmaakdienst van het hotel steunt de jonge stagiairs: “Veertien kamers is voor een professioneel kamermeisje al lastig, dus u kunt zich voorstellen hoe dat is voor jongeren die hier zonder opleiding beginnen. Maar zij kosten natuurlijk minder dan een echt kamermeisje.”

In de loop der maanden heeft de vrouw volgens de RTBF veel van haar collega’s zien ontslagen worden. Zij zijn allemaal vervangen door Spaanse stagiair(e)s. De vakbond dreigt nu met stakingsacties.

Als klap op de vuurpijl zou de Spaanse onderaannemer Europese subsidies gekregen hebben voor het tewerkstellen van Spaanse jongeren in het buitenland.

'Schering en inslag'
"Dit soort detacheringspraktijken zijn helaas schering en inslag in de grotere hotelketens", zegt waarnemend adviseur-generaal Philippe Vanden Broeck van de dienst Toezicht Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid aan brusselnieuws.be. "Vaak krijgen deze stagiairs een opleiding beloofd, maar staat daar uiteindelijk niets over in het contract en komt er ook niets van in huis."

De dienst moet het volgend jaar met 4 procent minder personeel en 20 procent minder werkingsmiddelen doen, zegt Vanden Broeck. "We moeten dus kiezen. Dat betekent: als wij vier van dit soort klachten binnenkrijgen, volgen we diegene op die het meest gestoffeerd is."

In de zaak van de Spaanse stagiairs in de Brusselse hotels is inderdaad een onderzoek geopend, bevestigt hij. "Maar daarover kan ik voorlopig geen details kwijt."

De detachering van buitenlandse werknemers is een al langer oprukkend fenomeen in de minst betaalde regionen van de arbeidsmarkt. Zowel op bouwwerven als in schoonmaak en horeca worden gedetacheerde medewerkers aan het werk gezet. Hun salaris is het Belgische minimumsalaris, maar hun sociale bescherming is die van het land van oorsprong.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni