| Door de coronacrisis waren de boetes voor het overtreden van de regels voor de lage emissiezone tijdelijk opgeschort. Maar vanaf 1 juli zullen overtredingen opnieuw bestraft worden.

Traditioneel is het begin van een nieuwe maand ook het moment waarop er nieuwe regels van kracht worden. Wat verandert er allemaal vanaf 1 juli? Een overzicht.

Vanaf 1 juli krijgen bestuurders van een voertuig dat niet conform is aan de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel weer een boete. Dat heeft Leefmilieu Brussel bekendgemaakt. Door de coronacrisis waren de boetes tijdelijk opgeschort, maar vanaf woensdag zullen overtredingen dus opnieuw bestraft worden.

Net als voor de opschorting kan een nieuwe boete pas drie maanden na de vorige gegeven worden, om de eigenaar de tijd te geven om de nodige maatregelen te nemen. Houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap die een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg genieten, zullen geen boete krijgen voor het schenden van de Brusselse LEZ-regeling. Alle informatie is terug te vinden op de website www.lez.brussels.

Kilometerheffing in Brussel stijgt licht

Vanaf 1 juli gelden er in Vlaanderen nieuwe tarieven voor de kilometerheffing op vrachtwagens. Lichtere voertuigen (3,5 tot 12 ton) betalen een lagere heffing, terwijl de kosten voor de zwaarste voertuigen (meer dan 32 ton) oplopen. Voor de klasse tussen 12 en 32 ton wordt enkel een indexering doorgevoerd. De Brusselse tarieven stijgen licht, maar daar gaat het enkel om een indexering. Aan de Waalse tarieven verandert er niets.

Minder remgeld voor bepaalde geneesmiddelen

De prijs van verschillende medicijnen daalt op 1 juli. Dat is het gevolg van een aantal besparingen waartoe een nieuwe wet de farmasector dwingt. Een deel van de besparingen vloeit door naar de patiënten.

Zo zal er minder remgeld betaald moeten worden voor geneesmiddelen tegen onder meer osteoporose, astma, hoge bloeddruk, epilepsie, alzheimer, depressie en bepaalde kankers. De totale geneesmiddelenfactuur zou voor de patiënt op jaarbasis met meer dan 50 miljoen euro dalen.

Gratis met de fiets op de trein

Van 1 juli tot 31 december 2020 kunnen reizigers hun fiets kosteloos meenemen op de trein. Ze moeten wel over een biljet met 'fietssupplement' beschikken, maar dat biljet zelf zal dus gratis zijn. Het gaat om een beslissing van de zogenaamde superkern - de regeringstop en de partijen die de volmachten steunen. Die besliste ook om aan elke inwoner gratis treinritten ter beschikking te stellen.

Vanaf 1 juli zijn overigens ook weer groepsreizen met de trein mogelijk. Voor de zomervakantie voert de NMBS wel nog enkele beperkingen in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Lage Emissie Zone, kilometerheffing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni