Waux-Hall Warandepark open voor het publiek: ‘beeldschoon’

© AL
© AL

Na vier jaar van renovatiewerken is de Waux-Hall in het Warandepark achter het Théâtre Royal du Parc voor het eerst te bezoeken. Het plein met arcade doet dit weekend mee aan de Open Monumentendagen. “Beeldschoon,” vond een bezoekster op zaterdag.

“Ik ben 58 jaar geleden in Brussel geboren en wist niet eens dat dit bestond,” zegt de dame die zich een grote fan van art-nouveau en art-deco noemt. “Het is beeldschoon.” Ook een naar Keulen uitgeweken Vlaming die de Open Monumentendagen bezoekt, is verbaasd: “Ik was hier vier, vijf jaar geleden en herkende het niet. Ik zou er een plek van maken waar mensen mekaar kunnen ontmoeten.”

Het eerste parktheater, of Waux-Hall, in het Warandepark kwam er in 1783 en bood plaats aan een theaterzaal en een balzaal. De huidige constructie is van 1933 en was door de jaren heen in heel slechte staat geraakt. Grote delen werden dichtgemetst en de plek deed decennialang dienst al parking.

© AL

Theater op terras

“Ik ben heel blij dat we voor de eerste keer sinds de start van de werf vier jaar geleden voor het publiek kunnen openen,” zegt schepen van Patrimonium van de Stad Brussel Geoffroy Coomans de Brachène (MR). Hij droomt van een terras aan de Waux-Hall en wil zelfs het theater van een derde gebouw dat uitgeeft op de plek, weer openmaken voor openluchtvoorstellingen.

“Zie je je al met je echtgenoot en kinderen een stuk taart eten en naar het toneel kijken op deze prachtige plek?”, stelt de schepen zijn toekomstbeeld voor. Vlak onder de Waux-Hall ligt ook de bunker van het parlement, gebouwd in tussenoorlogs klimaat in 1938. Het ideaal is die bunker ook ooit te restaureren en toegankelijk te maken, zegt de schepen. Maar dat is erg veel werk. “De chape van de Waux-Hall is net af. Nu stroomt er tenminste geen water meer in de bunker.”

Latje voor latje

Ook de renovatie van de Waux-Hall zelf was een heel karwij. “Specialisten in latwerk zijn speciaal uit Frankrijk gekomen. In België hebben we die know-how niet meer,” weet de schepen. “Ze komen elke week over en weer uit Elzas-Lotharingen. Elk latje is met de hand geplaatst.” De arcade is zoveel mogelijk in haar oorspronkelijke staat hersteld: bijna alles is van hout, enkel de dakgoot en de koepel werden in zink herbouwd.

© AL

Coomans is zichtbaar tevreden, maar een Waux-Hall voor de Brusselaars is nog toekomstmuziek. Binnen twee weken of maximum een maand moet de renovatie helemaal rond zijn, zegt hij. Daarna draagt hij het project over aan zijn collega, schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS). Zij moet beslissen wat van het voormalige parktheater wordt en of en wanneer het opengaat voor bezoekers.

“Deze plek mag niet te lang in onbruik blijven, want dan begint het verval opnieuw,” waarschuwt Coomans.

De Open Monumentendagen in Brussel vinden plaats op 17 en 18 september. Meer informatie via de website van visit.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Wat Brussel van Kopenhagen en Wenen leren kan
 • Big City: helpt zilverpapier om je appartement koel te houden?
 • In gesprek met rapper SPACEBABYMADCHA
 • Beestig Brussel: de kolibrievlinder overwintert vaker in Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • Interview - Arlo Parks
 • Portret - Milton Riche
 • Sandra Hüller, de keizerin van Cannes
 • De wereld door de ogen van 12 vrouwelijke fotografen
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement