Website met boodschappen na aanslagen online

© Jef Van de Veire
| De Stad Brussel heeft alle boodschappen gearchiveerd en brengt ze op 15 maart online.
Updated: 15-03-2018 - 06:28

De Stad Brussel heeft alle boodschappen gearchiveerd die mensen nalieten op en rond het Beursplein na de aanslagen van 22 maart 2016. Het archief staat vandaag online. Brussel verzamelde de boodschappen "om het collectieve geheugen rond de aanslagen veilig te stellen."

Vlak na de aanslagen begonnen mensen boodschappen neer te schrijven op en rond het Beursplein. Het plein in het hart van de stad, veranderde op die manier in een plek van collectieve herdenking.

Om die waardevolle boodschappen niet verloren te laten gaan, besliste de Stad Brussel alle schrijfsels te archiveren. Dat huzarenwerk is nu eindelijk af.

Solidariteit

De foto's zullen, met respect voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, worden aangeboden in de vorm van galerijen die geordend zijn op de plaats en de datum van inzameling of op de datum van de genomen foto's. Nieuwe documenten zullen in de toekomst toegevoegd worden aan het archiveringswerk.

De boodschappen kan je via deze link terugvinden. Cultuurschepen Karine Lalieux (PS) is blij met de website. "Het archief helpt ons herinneren aan de formidabele solidariteit die toen heerste en aan de oproepen tot samenleven," klinkt het.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?