Weduwnaar slachtoffer Maalbeek: 'Voer jihad van de liefde'

© vrt

Mohamed El Bachiri was afgelopen week spreker op de TEDx in Hilversum. Hij hield er een pleidooi voor een humanistische islam en en een strijd voor liefde.

In zijn toespraak, die dit weekend integraal in De Standaard staat, pleit de weduwnaar van het enige moslimslachtoffer van de aanslagen voor een jihad van de liefde.

“Dit is de jihad zonder haat, die last die het hart verzwaart. Het is de echtste, de edelste, de mooiste strijd voor een moslim die zich tegen de terreur verzet. Het is de jihad die mij aanspoort om naar de ander toe te gaan, de broeder die van mij verschilt, om hem toe te lachen, hem te begrijpen en empathie te tonen. Het is de jihad van de liefde, die de omhelzing zoekt om de vlammen van de wrok te doven en die zijn waarheid niet oplegt, want zoals de Koran zegt: la ikraha fi dine, ‘er is geen dwang in het geloof’.”

“Deze jihad, mijn jihad, schreeuwt zijn liefde uit voor het Westen, dat deel van de wereld waar ik ben geboren en dat mij zoveel heeft geschonken. (...)”

“Ik heb de islam als pad gekozen, maar het is een pad dat ik volg omdat ik op de eerste plaats een mens ben. Daaruit volgt logisch dat mijn menselijkheid voorrang heeft op mijn geloof. Mijn menselijkheid, met alle humanistische waarden die eruit voortvloeien: de heiligheid van het leven, de vrije wil, de broederlijke verhouding met alle anderen. (...)” 

“Een humanistische moslim zijn, dat betekent de diversiteit aanvaarden, ervan genieten en ze als een voorrecht beschouwen. Het is ook het vermogen om bepaalde teksten van de Koran in hun context te plaatsen, vooral de oorlogsverzen, door ze als historische verhalen uit de zevende eeuw te zien die nooit een voorwendsel mogen zijn om te schaden of te doden. (...)”

De hele speech kan u hier herbekijken. Mohamed El Bachiri komt aan het woord rond 2u00'. 

 

 

 

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

'Cultuursector is geen rechtsvrije ruimte'

opinie 1518599700

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook