Week van het Brussels van start: 'Ni te rateire!'

© Be.Brusseleir

Vandaag gaat de ‘week van het Brussels’ van start, oftewel de weik van’t Brussels. Bedoeling is het Brusselse dialect in de bloemetjes te zetten, want dat wordt steeds minder gesproken. Toch blijft de Brusseleir verknocht aan zijn dialect, zeggen liefhebbers. "Het Brussels is de lijm die Frans- en Nederlandstaligen bij elkaar houdt."

Op de agenda van de weik staat onder meer een diner met typisch Brusselse stoemp en een stadswandeling in het Brussel dui de uuge van Brel (vertaald: Brussel door de ogen van Brel). Kevin De Forain geeft een 'one man show', en het Brussels stadstheater komt naar de KVS. De rode draad: alles gebeurt in het Brussels, van de wandelingen tot de lezingen.

Brusselse renaissance
“De week van het Brussels is belangrijk om het taalerfgoed van onze stad aandacht te geven,” zegt Geert Dehaes, algemeen directeur bij Be.Brusseleir, aan BRUZZ. “Het Brussels was vroeger de brug tussen Frans- en Nederlandstaligen." Maar in een veranderende en meertalige stad vindt het Brussels moeilijker zijn plaats.

"Ik moet toegeven dat het Brussels steeds minder gesproken wordt," zegt Dehaes nog. "Maar ik merk ook dat de interesse in ons dialect blijft leven. Het Brussels is klaar voor haar renaissance. Dat het Brussels niet meer gesproken zou worden, klopt in ieder geval niet."

De week van het Brussels loopt tot 11 december. Meer informatie is te vinden op de website van Be.Brusseleir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?