Weer minder arbeidsongevallen bij brandweer

© PhotoNews

De brandweer heeft het afgelopen jaar 182 arbeidsongevallen vastgesteld. Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren. Dat schrijft La Libre Belgique en bevestigt het kabinet van bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi).

In 2017 werden er in totaal 182 arbeidsongevallen vastgesteld, tegenover 266 in 2010. Dat is een daling van dertig procent. Ook in de jaren die volgden bleef het aantal jaarlijkse arbeidsongevallen geleidelijk dalen (er waren 210 arbeidsongevallen in 2015 en 190 in 2016).

Staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) wijdt de daling aan de preventieve maatregelen. De brandweerlieden krijgen onder andere opleidingen waarbij realistische situaties worden nagebootst, zodat ze hun eigen veiligheid kunnen verbeteren tijdens een interventie.

De interventies in ziekenwagens komen het meest voor en daar worden ook de meeste ongevallen vastgesteld. Het gaat voornamelijk om letsel aan rug, benen en knieën. Twee van de meest voorkomende ongevallen bij brandinterventies zijn valpartijen en ongevallen vanwege het breken van materiaal.

In 2017 waren er 1.200 personeelsleden in dienst. In totaal rukte de brandweer het afgelopen jaar bijna 80.000 keer uit, ritten met ziekenwagens inbegrepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?