Weggepest homokoppel: niets verandert

© brusselnieuws.be
18/06/2010
Het homokoppel dat weggepest werd uit het stadscentrum moet nog steeds zijn renovatiepremie terugbetalen. Dat zegt Brussels minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo), na vragen van SP.A en Groen!. "Dit als overmacht erkennen, is de deur wagenwijd openzetten."

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) wou van minister Huytebroeck weten hoe vaak de Brusselse regering een renovatiepremie terugvordert.

Hij vroeg ook hoe het nu zit met het terugbetalingsdossier van het weggepeste homokoppel, waar BDW over berichtte. Eerder hadden zowel Vlaams Brusselminister Pascal Smet (SP.A) als zijn Brusselse collega Bruno De Lille (Groen!) aangedrongen op een oplossing voor het koppel.

Uit het antwoord van Huytebroeck blijkt dat er niets verandert voor het koppel, dat jarenlang pesterijen onderging voor het uiteindelijk het Brussels gewest verliet.

"Er is inderdaad een vraag om terugbetaling geweest van het Gewest en de minister is niet ingegaan op de vraag om dit te erkennen als een geval van overmacht", klinkt het op het kabinet van Huytebroeck. "De minister volgt hierin trouwens steevast het advies van de administratie."

Overmacht: één geval op twee jaar tijd
Huytebroeck omschrijft het concrete geval als 'bijzonder ongelukkig' en vindt het niet kunnen dat mensen uit de stad worden weggetreiterd. Maar ze wijst er ook op dat er bijzonder spaarzaam wordt omgesprongen met het overmachtcriterium, waarop het koppel in kwestie zich beriep.

"Tijdens de periode 2008-2009 heeft het Gewest 1917 renovatiepremies uitbetaald," legt Huytebroeck uit. "We hebben toen ook 106 dossiers geopend met een vraag om terugbetaling. Welgeteld één keer is daarbij besloten dat iemand omwille van overmacht niets moest terugbetalen. En dat ging om iemand die met zware medische problemen geconfronteerd werd en daardoor moest verhuizen."

Een ruimere interpretatie van het begrip overmacht ziet de Ecolo-minister niet zitten. "Dan zet je de deur open naar een hele reeks van overmachtvragen," zegt Olivier Picou die de materie volgt op het kabinet Huytebroeck.

Scheiding
"Een uitzondering voor dit koppel zou dan weer discriminerend zijn tegenover gevallen met minder media-aandacht. Neem nu een iemand die scheidt en noodgedwongen het huis moet verkopen. Ook zo'n situatie wordt niet erkend als overmacht."

Bruno De Lille stelt maandag nog een vraag over het dossier in de Brusselse gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni