Werf nieuwe zetel Axa van start

© A2RC

Aan het Troonplein en de Regentlaan zijn de grootschalige werken begonnen aan wat de nieuwe hoofdzetel van Axa moet worden. Over twee jaar ruilen meer dan 2.000 werknemers van de verzekeraar hun iconische kantoorgebouw in Watermaal-Bosvoorde in voor een stek langs de Kleine Ring.

Sinds eind november zetten enkele grote bouwbedrijven hun tanden in de oude gebouwen van Electrabel en Tractebel aan het Troonplein en langs de Regentlaan. De energiebedrijven zijn ondertussen onderdeel van de multinational GDF Suez en die heeft vorig jaar alle Belgische afdelingen gegroepeerd in een nieuw kantoorgebouw in de Noordwijk.

De drie achtergebleven panden zijn eigendom van Axa. De verzekeraar wil er zelf haar nieuwe Belgische hoofdkantoor van maken en verhuist in 2017 meer dan 2.000 werknemers van de huidige zetel in Watermaal-Bosvoorde naar het Troonplein. Axa verlaat dus het opvallende gebouw aan de Vorstlaan, in de jaren 1960 opgetrokken door het toenmalige Royale Belge, een van de voorlopers van de verzekeringsgroep.

Voor de verhuizing kan gebeuren, is er wel nog wat werk aan de winkel. Het neoklassieke pand aan het Troonplein is beschermd en blijft dus bestaan, maar binnenin wordt het gerenoveerd en het atrium krijgt een nieuwe glazen koepel.

Verwijzing naar logo
Het middelste van de drie gebouwen gaat helemaal tegen de vlakte en wordt heropgebouwd. Van het derde pand blijft enkel het geraamte overeind. De gevels van beide gebouwen langs de Regentlaan zullen bestaan uit driedubbel glas en een afwerking met diagonale buizen. Dat decoratief element verwijst naar het logo van Axa. De sokkel krijgt een bekleding met natuursteen om aan te sluiten bij het historische gebouw van architect Michel Polak. 

Het nieuwe complex moet bijna energie-neutraal zijn en zal beschikken over een vloeroppervlakte van 48.000 vierkante meter. Het ontwerp is van het bureau A2RC. De werken zouden begin 2017 moeten af zijn.

Wat er moet gebeuren met het iconische gebouw langs de Vorstlaan is nog niet duidelijk. Eigenaar Cofinimmo wil het graag ombouwen tot woningen, maar volgens een eerste studie is dat niet evident en erg duur. Mogelijk blijft het dus een kantoorgebouw. Het gerucht gaat dat Europa al interesse toonde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?