'Werkgevers luchthaven maken misbruik van de situatie'

JP
© brusselnieuws.be
01/04/2016

Werknemers van Brussels Airport zitten sinds de aanslagen thuis, of worden op andere luchthavens ingezet. “Het personeel wordt voor de tweede keer slachtoffer,” schrijven de vakbonden in een open brief. Eerst het trauma van de aanslag, nu inkomensverlies.

Werknemers van de luchthaven zijn hun inkomen tijdelijk kwijt of worden ingezet op andere luchthavens, waar ze volgens de vakbonden veel te lange shifts draaien of te weinig onkostenvergoeding krijgen.

“Ik heb het idee dat werkgevers misbruik maken van de situatie,” zegt Bjorn Vanden Eynde, secretaris van vakbond ACV-Transcom. “Er zijn bijvoorbeeld werknemers die al zeven of acht dagen achtereen hebben gewerkt in shifts van tien tot vijftien uur.” Het vervoer naar de luchthavens van Rijsel, Charleroi of Luik is vaak niet goed geregeld en ook de onkostenvergoeding is volgens de vakbonden onvoldoende.

Het gaat met name om werknemers van Aviapartner, een afhandelaar van Brussels Airport die rond de duizend werknemers in dienst heeft. Maar ook over de aanpak van Swissport zijn de vakbonden niet te spreken: “Er zijn gisteren vijftig tijdelijke contracten stopgezet, met de belofte dat die worden voortgezet bij heropening van de luchthaven, maar of dat ook zo is zal nog moeten blijken.”

Vervangende inkomsten
De vervangende inkomsten die werknemers krijgen via de RVA evenaren het salaris niet, en de oproep om op andere luchthavens te werken gebeurt niet op een eerlijke manier. “Er waren afspraken dat elke werknemer op dagbasis zou worden opgeroepen. Sommige werknemers zijn een volledige week opgeroepen, waardoor anderen thuis zitten. Iedereen zou evenveel kans moeten krijgen om te werken.”

Hans Elsen, secretaris bij vakbond LBC en medeondertekenaars van de open brief, benadrukt dat de situatie voor werknemers op de luchthaven pijnlijk is. “Alle ondersteunende diensten zoals catering zitten nu in een verplichte tijdelijke werkloosheid. Sommige mensen die een week inkomsten missen, moeten daarna financieel gezien naar adem happen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni