West-Afrikaanse sans-papiers kunnen niet in gebouw Sint-Joost blijven

© Saïd Al-Haddad

De groep van honderd West-Afrikaanse sans-papiers die momenteel een leegstaand gebouw in Sint-Joost bezet, kan daar niet blijven. Dat zegt burgemeester Emir Kir.

De groep bezet sinds begin van de week zonder toelating een gebouw van de gemeente op het Queteletplein. Volgens burgemeester Emir Kir is het gebouw in slechte staat en is de huidige situatie onveilig voor zowel de bewoners als de buurt. De burgemeester wil dan ook dat de sans-papiers het gebouw verlaten. Of hij de mensen ook werkelijk zal uitzetten, wil hij niet kwijt. Kir vraagt wel dat de federale overheid snel een oplossing zoekt voor deze mensen.

Het gaat om vluchtelingen uit West-Afrikaanse landen waar een ebola-epidemie heerst. Ze hebben allemaal het bevel gekregen om het Belgisch grondgebied te verlaten en terug te keren naar hun land van herkomst. Maar door de ebola in hun land, vraagt de groep sans-papiers om een tijdelijke stopzetting van de repatriëring.

Contact met de gemeente Sint-Joost is er nog niet echt geweest, zegt Alexis Andries van de vzw Pigment, die de groep mee ondersteunt. “Het collectief heeft na ongeveer 24 uur bezetting de gemeente op de hoogte gebracht en ook het adres doorgegeven. Maar we hebben nog geen verdere informatie, reactie of uitnodiging om samen rond tafel te gaan zitten ontvangen van de gemeente." 

De groep bezetters is alvast niet van plan om het pand meteen te verlaten. "De mensen willen graag op deze plaats blijven, maar als dat niet kan zullen ze naar een andere plek op zoek gaan.”

De sans-papiers kwam eerder al op straat om een verblijfsvergunning te vragen. Een gesprek met staatssecretaris Theo Francken leverde niets op. Emir Kir is ook federaal parlementslid en laat weten dat hij Francken daar donderdag over zal interpelleren.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?