Wetsontwerp geeft veiligheidspersoneel MIVB meer macht

© tvbrussel
10/07/2012
Veiligheidsmensen van het openbaar vervoer mogen straks uw identiteitskaart eisen en indien nodig mogen ze u tot 2 uur vasthouden. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Het geeft de veiligheidsmensen van het openbaar vervoer meer armslag.

Er ligt een wetsontwerp op tafel om de veiligheidsagenten van het openbaar vervoer meer armslag te geven. "Bij controles zullen veiligheidsagenten een identiteitskaart kunnen eisen", aldus Milquet. "Dat was tot nu toe niet mogelijk."

Bij een zwaar misdrijf zullen ze iemand in afwachting van de politie 2 uur lang staande mogen houden in plaats van het halfuurtje nu. "Als de politie even te laat was, moest iemand die een zware inbreuk had gepleegd soms vrijgelaten worden. De nieuwe wet geeft de politie meer tijd, ook al moeten agenten in principe veel sneller ter plaatse zijn."

De veiligheidsmensen zullen ook op meer plaatsen kunnen optreden, te beginnen met de tram- en busstations en de premetro. Minister Milquet presenteert dit wetsontwerp als het sluitstuk van haar veiligheidsbeleid voor het openbaar vervoer in Brussel. Na het fatale ongeval in april waarbij een busbegeleider van de MIVB is overleden waren er al extra politieagenten ingezet.

Meer boetes voor scheldende reizigers
Intussen blijkt uit recente cijfers dat steeds meer reizigers zich schuldig maken aan ongeoorloofd gedrag. Of beter, er zijn nooit zoveel boetes opgesteld. Vorig jaar 20 procent meer dan het jaar daarvoor. En daarbij staat "het personeel uitschelden en bedreigen" bovenaan op het lijstje overtredingen. Roken waar het niet mag, volgt op de 2de plaats. Al heeft de stijging van de boetes ongetwijfeld ook te maken met de toename van het aantal controleurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni