Wetsontwerp huiszoekingen sans-papiers terug naar af

© PhotoNews
| Premier Charles Michel (MR) trekt het dossier naar zich toe.

Het wetsontwerp dat huiszoekingen mogelijk moet maken bij mensen zonder papieren, of bij personen die hen huisvesten, gaat terug naar de regeringstafel. MR trok aan de noodrem, maar ook bij de andere meerderheidspartijen groeide het besef dat het ontwerp rammelde. Eerder stemden Vorst en Schaarbeek al een motie tegen het wetsontwerp.

Dat schrijft De Morgen.

Normaal gezien werd het wetsontwerp woensdagmorgen besproken en gestemd in de commissie Binnenlandse Zaken. Nu neemt de regering gas terug. Premier Charles Michel (MR) heeft het dossier naar zich toe getrokken, om het de komende weken verder te verfijnen.

De voorbije dagen was er felle kritiek. Kan de politie zomaar binnenvallen bij mensen thuis als daar ook personen zonder papieren verblijven? Onderzoeksrechters die dat mogelijk moeten maken, gaven eerder aan geen 'stempelrechter' te willen worden. Ook verschillende ngo's en advocatenverenigingen maakten groot voorbehoud.

Toen zij dinsdag gehoord werden in de commissie, daagde het bij de meerderheidspartijen dat de huidige versie niet werkbaar is.

Liberale patsstelling

"Dit wetsontwerp zal de toets aan de grondwet niet doorstaan", zegt parlementslid Carina Van Cauter (Open VLD). "Bij mensen thuis binnenvallen zonder dat er sprake is van een misdrijf, raakt aan de fundamentele rechten en vrijheden van elke burger. Het aanhouden van iemand zonder papieren is een administratieve procedure, toch zou je de facto een huiszoeking uitvoeren."

Het was de premier die het ontwerp weghaalde uit het parlement. "Ik stond in contact met het kabinet van staatssecretaris Theo Francken. Daar vertelde men mij dat de premier het dossier naar zich toe trok en een nieuwe overlegronde wou houden binnen de regering", zegt commissievoorzitter Brecht Vermeulen (N-VA). "Wij wachten op het resultaat daarvan."

Opvallend: Hervé Jamar, voormalig MR-minister van Begroting in de regering-Michel en intussen gouverneur van de provincie Luik, vangt migranten uit het Maximiliaanpark op bij hem thuis. Zijn vrouw schreef vorige week op Facebook dat ze hoopt dat het wetsontwerp over de huiszoekingen bij illegalen “niet goedgekeurd zal worden door de liberale parlementsleden en dat ze laten zien dat ze menselijk zijn”.

Doel wetsontwerp blijft overeind

Ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) werkten samen met staatssecretaris Theo Francken (N-VA) de teksten uit. "Ze zijn door de hele regering tot twee keer goedgekeurd", verdedigen zij zich. "En bovendien heeft de Raad van State de teksten ook helemaal doorgelicht."

Het parlement oordeelt daar nu anders over. De meerderheidspartijen blijven er wel van overtuigd dat het doel van het wetsontwerp overeind moet blijven.

In Nederland, Zweden en Luxemburg bestaan al gelijksoortige wetten. Het is nu uitkijken wat Michel aanvangt met de teksten. Van Cauter: "We moeten dat vacuüm aanpakken, maar niet op een manier waardoor we alleen maar meer problemen krijgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?