Weyts waarschuwt snelle fietsers op het jaagpad

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) heeft zondag in Sint-Pieters-Leeuw de aftrap gegeven van de campagne 'Het jaagpad is er voor iedereen'. Die paden worden steeds populairder bij fietsende pendelaars, en de regering wil ze volop inzetten voor het Fiets-GEN naar de hoofdstad. Maar ook fietsers moeten zich wel aan de maximumsnelheid van 30 km/uur houden.

Er zijn meer dan 2.000 km aan jaagpaden langs kanalen en rivieren in Vlaanderen, zoals het pad langs het kanaal van Charleroi in Sint-Pieters-Leeuw. Ze werden destijds aangelegd om schepen langs de kant te kunnen voortslepen. 

Door de groeiende verkeersstromen en mobiliteitsproblemen worden de jaagpaden niet alleen steeds meer gebruikt door vrijetijdsfietsers en - wandelaars, maar ook als snelle, veilige en autoluwe fietsverbindingen naar school of het werk. Daarnaast passeren natuurlijk ook schippers en waterwegbeheerders op de jaagpaden.

Om alles veilig te laten verlopen, roept Weyts iedereen op zich aan de regels te houden. De maximale snelheid voor alle weggebruikers is er immers 30 kilometer/uur, en nogal wat wielrenners durven aan hogere snelheden over de jaagpaden te scheuren. 

De nieuwe campagne roept op tot wederzijds respect. Wegmarkeringen met de tekst 'het jaagpad is er voor iedereen' zullen op intensief gebruikte delen van jaagpaden aangebracht worden. Er komen ook billboards in bermen en een brochure die zowel digitaal als op papier verspreid wordt, in samenwerking met organisaties zoals de Fietsersbond.

Minister Weyts wijst er ook op dat de Vlaamse overheid de jaagpaden maximaal wil gaan inschakelen in fietsnetwerken als het Fiets-GEN van en naar Brussel. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?