Winkelketen Cos (voorlopig) niet naar Dansaert

© Saskia Vanderstichele

De Dansaertstraat kan opgelucht ademhalen. De Brusselse regering heeft het beroep van de Société d’investissement commercial afgewezen. De vastgoedgroep van Gérald Hibert mag het vroegere restaurantje Au Fond in de Dansaertstraat niet samenvoegen met de voormalige winkel van feestjurkenontwerpster Johanne Riss aan de Nieuwe Graanmarkt. Hibert wilde het gebouw verhuren aan winkelketen Cos. 

Begin vorig jaar vatte Hibert het plan op om de muren door te breken en de twee commerciële panden samen te voegen tot één groot handelspand. Dat zou dan verhuurd worden aan de Zweedse keten Cos, het luxueuzere zusje van H&M. Toen het plan ter ore kwam van ontwerperszaak Stijl en de andere onafhankelijke winkels in de Dansaertbuurt, kwam er een grote anti-Coscampagne op gang. De komst van het commerciëlere Cos zou het karakter van de Dansaertwijk veranderen, zo luidde het.

Het Brusselse schepencollege weigerde de stedenbouwkundige vergunning aan Hibert. Die had ondertussen de twee huurders - Au Fond en Riss - buitengezet. Hibert ging tegen de weigering in beroep bij de Brusselse regering, maar dat beroep is nu ongegrond verklaard.

Cos heeft ondertussen een nieuwe winkel geopend in Ukkel. Claude, die vroeger het restaurantje La Cigogne uitbaatte in het pand van Au Fond, heeft al gevraagd om de benedenverdieping in de Dansaertstraat opnieuw te mogen huren. Het restaurant heeft een origineel interieur uit de jaren 1920 waarvoor een beschermingsprocedure loopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?