Winterpret breidt nog fors uit

© Bart Dewaele

De komende editie van kerstmarkt Winterpret krijgt een langer traject en bezet ook het Muntplein en een traject tussen de Beurs en het Sint-Katelijneplein. Daardoor komt er een halve kilometer kerstmarkt bij. De Stad komt met een mobiliteitsplan om de autodruk te verminderen.

Winterpret gaat door de extra locaties van 1,5 naar 2 kilometer.

Op het Muntplein komt een klank- en lichtspel onder de naam Iceberg, en dat met de steun van Electrabel. De stad werkt daarvoor samen met het Canadese Montreal. Andere nieuwigheid is een kerstparade, opgezet door de commerciële zender RTL, die op 8 december door de stad trekt.

Voorts is er zoals gewoonlijk ’s avonds nog om het half uur een klank- en lichtspel op de Grote Markt, die dit jaar opnieuw een traditionele dennenboom krijgt.

Winterpret wordt afgetrapt op 29 november en duurt tot 5 januari. Alle info vindt u hier.

'Minder omzet'
Dat Winterpret nog groeit, mag opmerkelijk heten. De voorbije jaren was er geregeld protest van bewoners en handelaars, die vinden dat de kerstmarkt het leven in het centrum versmacht.

Dat is dit jaar niet anders. "Wij hebben elk jaar last van Winterpret, dus dat zal nu nog erger worden", zegt Christophe Wattiez van wijnhandel Niels Vins aan de Baksteenkaai. "Het centrum is volledig geblokkeerd, dus leveren is moeilijk en vaste klanten mijden de buurt. En bezoekers van Winterpret zijn niet geïnteresseerd in onze producten. Sinds het begin van Winterpret zien we onze eindejaarsomzet dalen. En wij niet alleen, ook de vishandels, de klerenwinkels en ga zo maar door hebben er last van. Enkel de cafés doen het goed."

Dat bevestigt Waldo Marlier van het naburige café Merlo. "Voor ons is Winterpret een goede zaak, de beste periode van het jaar. Maar ik besef dat het voor de andere handelaars erg vervelend is."

Gratis chocomelk
De Stad Brussel komt dit jaar wel met een mobiliteitsplan om de autodruk te verminderen. "Het actieplan wil bovengronds parkeren zoveel mogelijk ontmoedigen om de buurtbewoners niet te veel overlast te bezorgen", zegt schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) in een mededeling.

Parkeren buiten de Vijfhoek wordt daarbij aangemoedigd. De transitparking Delta staat gratis ter beschikking, en in de parkings Rogier en Wet geldt een voorkeurtarief van 5 euro per dag of per avond, in de kerstvakantie en tijdens de weekends. Parking Wet blijft daarvoor ook overdag open tijdens de weekends, in Rogier kunt u enkel 's avonds terecht. Alle passagiers in de wagen krijgen bovendien een gratis retourticket van de MIVB en een bon voor een gratis kop warme chocolademelk.

In de Vijfhoek zelf worden borden geplaatst die automobilisten naar die parkings verwijzen. "Wie toch wil, kan er nog parkeren, maar die betaalt dan wel de volle pot", zegt woordvoerder Denis Delbecque. "We beseffen dat Winterpret voor veel overlast zorgt, en we willen duidelijk de boodschap geven dat het beter is met de auto uit het centrum te blijven."
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?