Winterpret sluit grotendeels in centrum

CD
© BRUZZ - Belga
23/12/2021
Updated: 23/12/2021 18.53u

De Stad Brussel heeft naar aanleiding van het Overlegcomité van woensdag beslist om de kerstmarkten aan Sint-Katelijne, de Beurs en de Munt te sluiten vanaf zondag 26 december. De grote vuurwerkshow bij de overgang van oud naar nieuw gaat ook niet door. Dat laat Stad Brussel donderdag in een persbericht weten.

"Volgens de nieuwe maatregelen moet er eenrichtingsverkeer zijn. Ook is er een beperking van één persoon per vierkante meter. Dat is onhaalbaar om in de praktijk uit te voeren," zegt Maïlys Charlier Zenari, woordvoerder van Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS).

Alle chalets, behalve die aan De Brouckère, gaan sluiten, precies een maand na de opening en daarmee een week eerder dan gepland. "Aan De Brouckère is het gemakkelijk om eenrichtingsverkeer in te voeren en om het maximale aantal toegelaten personen te controleren," aldus Zenari. Nog enkele tientallen van de 230 chalets zullen dus openblijven.

Handelaars die een chalet huurden die gesloten zal worden, zullen een vergoeding krijgen voor de geannuleerde dagen.

Schaatsbaan blijft open

De activiteiten in het Ter Kamerenbos en alle verlichtingen en artistieke installaties blijven open. Ook de schaatsbaan blijft open, hoewel die overdekt is en het Overlegcomité heeft beslist om feesttenten te verbieden. "Er is een dak, maar dat is aan alle kanten open," zegt Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi). "We denken dat het Overlegcomité ruimtes wil vermijden die buiten zijn, maar volledig zijn afgesloten. Dit is een heel open ruimte met maskers en Covid Safe Ticket."

Stad Brussel betreurt de annulering "gezien de positieve dynamiek die dit evenement heeft gebracht aan de gezelligheid en het economische leven in het stadscentrum."

"Winterpret wordt gezien als een van dé kerstmarkten in Europa en trekt bijzonder veel toeristen", reageert Jeroen Roppe, woordvoerder van toerismeagentschap Visit.brussels. "Uiteraard is dit dus geen goede zaak voor het toerisme in Brussel."

'Gemakkelijkste optie'

MR-parlementslid David Weytsman vraagt het Brusselse stadsbestuur om de beslissing te herzien. Volgens hem is sluiting de gemakkelijkste keuze. "Natuurlijk moeten de regels worden gehandhaafd en gerespecteerd, maar niet meer dan deze regels. Ze zijn al moeilijk genoeg voor iedereen. Ik verzoek Philippe close om niet voor de gemakkelijke uitweg te kiezen en zijn inspanningen te verdubbelen."

Volgens Weytsman is het mogelijk om bepaalde zones af te bakenen om te voldoen aan de coronamaatregelen. "Ik nodig de burgemeester uit om de leiders van de oppositie- en meerderheidsfracties vandaag bijeen te roepen om dit te bespreken met de vertegenwoordigers van de handelaars, Brussels Major Events en de politie. Alles moet in het werk gesteld worden om deze sluiting te voorkomen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni