Wit-Gele Kruis opent eerste twee Nederlandstalige verpleegposten in Brussel

Updated: 28-08-2020 - 14:17

Het Wit-Gele Kruis heeft vrijdag twee verpleegposten geopend, in Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Het gaat om de eerste twee Nederlandstalige verpleegposten van de organisatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in twintig jaar. "Deze posten beantwoorden aan een nood aan en een vraag naar laagdrempelige gezondheidszorg in deze wijken", zegt Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator van het Wit-Gele Kruis Vlaanderen.

"Uit cijfergegevens blijkt dat de nood aan thuisverpleging in het Brussels Hoodfstedelijk Gewest groot is." Patiënten kunnen in de verpleegposten terecht voor een aantal verpleegkundige zorgen die voorgeschreven zijn door een arts. Zowel inwoners als niet-inwoners van het Gewest kunnen er terecht voor onder meer inspuitingen, wondzorg, bloedafnames of pre- en postnatale consultaties. Volgens het Wit-Gele Kruis is gekozen voor de twee huidige locaties na een grondige prospectie.

"We zitten hier zowel met een kwetsbare oudere bevolking als met een duidelijk jongere bevolking", zegt Els Mathues, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. "Het zijn ook cultureel diverse wijken waar heel wat financiële kwetsbaarheid is. De vraag naar thuisverpleging en vroedvrouwen is er en is stijgend maar het aanbod ontbrak of was onbekend. Met onze verpleegposten kiezen we voor een buurtgericht en laagdrempelig zorgmodel, zodat mensen een eerste kennismaking kunnen hebben met het Wit-Gele Kruis. In een latere fase zullen we ook verpleging aan huis doen."

Brussels minister Elke Van den Brandt, voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en bevoegd voor Gezondheid, is verheugd met de twee posten. "Dit zijn geen toevallig gekozen wijken", zegt ze. "Dit zijn wijken met veel armoede, met veel zorgnoden. Een buurtgericht en geïntegreerd zorgaanbod is hier zeer belangrijk, en is eens zo hard nodig in de huidige situatie met de coronapandemie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?