WK diplomatie voor studenten

© Wikipedia

Het officieuze wereldkampioenschap diplomatie voor studenten is deze maandag van start gegaan in Brussel. Nog tot 21 maart houden meer dan 2.000 studenten uit 60 landen een fictieve VN-vergadering, volgens alle internationale diplomatieke regels en geplogenheden.       

Het gaat om de 23ste editie van de WorldMUN, dat is Harvard World Model United Nations, zeg maar een Verenigde Naties op studentenschaal. Het initiatief is in 1991 ontstaan aan de Harvard universiteit in het Amerikaanse Boston.

Model United Nations is een competitie in de vorm van een simulatie van de Verenigde Naties, waarbij studenten in de huid kruipen van de diplomaat van een ander land en debatteren over actuele onderwerpen: dat gaat van de crisis in Syrië over genetisch gemodificeerde gewassen tot de millenniumdoelstellingen.

Het MUN-concept is al langer populair in Angelsaksische landen, maar krijgt steeds meer weerklank elders in de wereld.

De Belgische delegatie doet het traditioneel goed op de diplomatieke bijeenkomst. Op vier van de vijf laatste vijf edities werden de Belgische deelnemers gelauwerd als beste delegatie.

Volgens voorzitter Jens Wauters van MUN Society Belgium "bevestigt dit evenement de reputatie van Brussel en België als spil van de internationale diplomatie, en zal de mondiale uitstraling van onze hoofdstad zeer ten goede komen. Het is een unieke kans voor ons land en Brussel om zich aan die duizenden studenten te kunnen voorstellen.”

De openingsceremonie vindt vandaag maandag plaats in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in het bijzijn van voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?