Woluwe viert feest

De nieuwbouw van het gemeenschapscentrum Op-Weule in Woluwe staat er ondertussen al tien jaar, en dat wil de gemeente niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Gevolg: een driedaagse cocktail van activiteiten op 16, 17 en 18 mei.

Rob Theys, de centrumverantwoordelijke, begon in 1979 bij de toenmalige cultuurraad. "Op dezelfde locatie was dat. Toen was het een bouwvallig, vochtig huisje waarin we met ruimte moesten goochelen. Dat heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe bistro, en we beschikken nu over ruime kantoren, polyvalente ruimten, een loods. Vroeger werkten we vaak op verplaatsing: Poseidon, het Maloukasteel, het Roodebeekcentrum. Dat had zijn voordelen voor de aanwezigheid in het stadsweefsel, maar het was tijdrovend: bij elke activiteit weer geknoei met elektriciteit en water. Ondanks de krappe behuizing haalden we toch enkele krachttoeren uit. We hebben hier de stoet van Lenneke Mare voorbereid: zevenhonderd historische kostuums met pruiken! Maar in uitstraling is er nu een hemelsbreed verschil."

Een likje verf bleek onvoldoende om het pand weer bewoonbaar te maken, dus werd voor een nieuwbouw gekozen. Theys beschouwt de verandering als een belangrijke wending: "Vanuit eigen huis opereren bleek een zegen. Het programma werd samen met de lokale verenigingen uitgestippeld. Hier spelen overleg en vrijwilligersbeleid een grote rol. We werken ook steeds meer over de gemeentegrenzen heen. En een recente ontwikkeling is ons programma voor scholen. Vroeger was het aanbod voor kinderen eerder beperkt. Ook nieuwkomers in Woluwe krijgen speciale aandacht."

Uit de bol
Het driedaagse feest begint op 16 mei met het concert Terra incognita van Olla Vogala. De groepsnaam verwijst naar de oudste bewaarde Nederlandse zin: 'hebban olla vogala nestas hagunnan...', zeer toepasselijk in mei. De groep combineert folk en klassieke muziek, met invloeden uit Afrika en Azië, en switcht naadloos van kamermuziek naar fanfareklanken.
Op 17 mei maken Remy Ray van 't Lieg Plafon en een buikspreker hun opwachting, en zorgt het eigenzinnige Brusselse Emballage Kado voor de muziek. Master of ceremony is Robert Delathouwer, bezieler van vzw Ara!, het Brussels Volkstejoêter en de Gazet van Brussel.
Op zondag 18 mei gaat Op-Weule helemaal uit de bol. Meer dan veertig verenigingen stellen zich voor met workshops en meer. Een receptie en walking dinner rond maar liefst vijf eettenten wil de rijkdom van de Brusselse culinaire traditie benadrukken. En omdat ook het oog wat wil, is er de fototentoonstelling Knuffelkom.be van Marie Jeanne Smets.

Kortom, Op-Weule zet zijn reputatie van 'open huis' kracht bij: een op-en-top Brussels centrum met Nederlandstalig kader, maar waar ook Frans-, Engels- en anderstalige verenigingen en gebruikers welkom zijn. De politiek werpt blijkbaar zijn vruchten af, want het aantal activiteiten en gebruikers groeit elk jaar aan.

:: Tien jaar Op-Weule in GC Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91, op 16, 17 en 18 mei. Veel activiteiten zijn gratis; voor het walking dinner en de optredens: reserveren en kleine bijdrage. Meer info op 02-775.92.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?