Wolvertem krijgt tijdelijke slachtvloer tijdens Offerfeest

© Bart Dewaele

Voor het Offerfeest op 21 augustus zal in Wolvertem een tijdelijke slachtvloer ingericht worden, waar enkel verdoofd mag worden geslacht. Het dorp in de Noordrand krijgt daarmee één van de drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen. In Brussel wordt dit jaar geen enkele tijdelijke slachtplaats voorzien.

Dit jaar zullen in Vlaanderen tijdens het Offerfeest drie tijdelijke slachtvloeren ingericht worden waar enkel verdoofd mag worden geslacht. Die tijdelijke slachtvloeren zullen te vinden zijn in Genk, Werchter en Wolvertem. Dat laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) donderdag weten.

Daarmee is het dorp in de Noordrand de dichtstbijzijnde locatie in Vlaanderen voor Brusselaars die op zoek zijn naar een tijdelijke slachtvloer. In Brussel zelf zal schapen slachten dit jaar immers enkel in erkende slachthuizen kunnen. Daar is er maar één van in het hele gewest, namelijk Abattoir in Anderlecht. Die slachtplek aanvaardt evenwel geen privépersonen die hun eigen schaap daar willen laten slachten.

Verbod op onverdoofd slachten

In Vlaanderen geldt sinds 2015 een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Moslims die tijdens het Offerfeest ritueel willen slachten, moeten uitwijken naar een erkend slachthuis.

Verdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mag in Vlaanderen wel nog. Pas vanaf 2019 zal er in Vlaanderen een totaalverbod op onverdoofd slachten gelden. Vanaf dan zullen er enkel nog dieren ritueel geslacht mogen worden na een omkeerbare verdovingstechniek zoals elektronarcose.

In Brussel kon binnen de regering nog geen akkoord bereikt worden wat het verbod op onverdoofd slachten betreft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?