Woonproject Avijlplateau stuit op protest

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
30/01/2009
Het Avijlproject, dat tweehonderd woningen wil bouwen op het Avijlplateau, de groene parel van Ukkel, stuit opnieuw op protest van de bewoners. "De bouw van tweehonderd woningen zou het stuk natuur te veel beschadigen," zegt André Dubois van bewonerscomité Plateau Avijl. "We willen het aantal woningen minstens tot de helft herleiden."

Al jaren leidt het project tot protest van Ukkelaars die de groene uithoek in de buurt van het Sint-Jobplein behouden willen zien. Het gaat om acht hectare grond met niet minder dan 102 groententuintjes, waarvan de helft zal moeten sneuvelen als het woonproject effectief uitgevoerd wordt. Door de tuintjes lopen ook eeuwenoude paadjes die plaats moeten ruimen voor een openbare weg.
Het aantal woningen werd in 2007 door protest al gevoelig verkleind. Er was toen sprake van driehonderd woningen, waarvan de helft sociale. Het plan voorzag ook in drie toegangswegen. Dat inititële project stuitte echter op massaal protest van de bewoners, die er een stokje voor zetten. Niet minder dan vijfhonderd protestbrieven werden toen naar de gemeente verstuurd, en driehonderd misgenoegde Ukkelaars daagden toen op de overlegcommissie op. Het plan werd afgevoerd omdat het aantal woningen herbekeken moest worden.

Twee jaar later duikt het plan weer op, dit keer met tweehonderd woningen. Dat is nog veel te veel naar de mening van Plateau Avijl. "We willen het liefst van al de hele groene zone behouden, maar als er dan toch moet gebouwd worden, dan willen we maximaal honderd woningen. Dan zou de impact op het milieu aanvaardbaar zijn. Maar tweehonder woningen, dat is uit den boze," vindt Dubois. Hij verwacht alvast genoeg steun om weerwerk te bieden tegen de plannen. "We zullen waarschijnlijk evenveel verzet kunnen bieden als twee jaar geleden," zegt hij.

In het milieu-effectenrapport wordt het bijna integrale behoud van de groene zones van het plateau gewaarborgd. Er zou enkel langs de bestaande wegen en rond de groene zones gebouwd worden. Ook zou de bouwhoogte zich beperken tot een of maximaal drie verdiepingen.

Bevoegd schepen Marc Cools (MR) relativeert de impact van de bouwprojecten: "77 procent van de groene zone wordt behouden, en er zal ook geen openbare weg doorlopen. Ik denk dat we daarmee een compromis hebben bereikt dat voor beide partijen aanvaardbaar is. Toen de gemeente in de jaren zeventig de acht hectaren grond kocht, was het als bouwgrond en niet om er een park van te maken." Cools verwacht ook niet evenveel protest als in 2007. Volgens hem heeft het wijkcomité het plan al goedgekeurd. "Als ze zich er nu tegen verzetten, komen ze op hun woorden terug, maar ik denk dat André Dubois eerder in eigen naam spreekt dan in naam van de bewonersvereniging."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni