Woontoren aan Jamblinne De Meux

woontoren jamblinne woontoren jamblinne
© Jasper Eyers
© Jasper Eyers

Als alles goed gaat, bouwt AG Real Estate volgend jaar een complex met 162 appartementen op het Jamblinne De Meuxplein, waar zich lang geleden een meisjesinternaat bevond.

M eer woningen in en rond de Europawijk én een forse verdichting van het bouwoppervlak. Die dubbele tendens is al enkele jaren geleden ingezet, en wordt nu aan het Jamblinne De Meuxplein verdergezet met een nieuw project van AG Real Estate.

De vastgoedgroep dient nog voor het einde van het jaar een bouwaanvraag in voor een wooncomplex met 162 appartementen, 160 parkeerplaaten en met winkels. “Tachtig procent van de appartementen zijn passief,” verduidelijkt Muriel Lambotte van AG Real Estate, “twintig procent lage energiewoningen.”

De toren zal 16 verdiepingen tellen.

Op de plek waar mogelijk volgend jaar het wooncomplex verrijst, stond ooit een weeshuis van de Stad Brussel voor meisjes. Het werd gebouwd in 1874, maar in 1970 raakte het in onbruik. Vijftien jaar later bouwen de architecten De Smet/Whalley er een non-descript kantoorgebouw, waar tot voor kort de federale politie in gehuisvest wordt. Dat vrij lage gebouw uit 1985 gaat tegen de vlakte.

Slank
Het nieuwe project van AG Real Estate gaat serieus de hoogte in, “maar we zorgen ervoor dat de hoge gevels zich aan de zijkanten bevinden,” zegt Muriel Lambotte, “zodat het een slanke indruk geeft.”

AG Real Estate nam hiervoor architect Pierre Lallemand onder de arm, die eerder al instond voor de renovatie van het Berlaymontgebouw op het Schumanplein. Samen met Jaspers/Eyers tekende hij drie grote volumes, met beneden een omvangrijke publieke ruimte, en plaats voor winkels.

Dat er een woontoren verrijst, en geen kantoorgebouw, heeft een eenvoudige verklaring. “Het perceel is bestemd voor woningen, niet voor kantoren,” zegt Lambotte.

Het gebouw bevindt zich stricto sensu niet in de Europawijk, maar net erbuiten, “maar uiteraard mikken we wel op het publiek uit die wijk,” zegt Lambotte.

De hoogbouw zou kunnen gezien worden als een stijlbreuk met de lage woningen in de de residentiële buurt, maar dat zou afbreuk doen aan Les Pavillons Français, een art-decohoogbouw uit de jaren 1930, dat zich een beetje verder in de Notelaarsstaat bevindt.

Over het groen valt nog te redetwisten. Vandaag bevindt zich achter het jaren-1980-gebouw de voormalige tuin van het weeshuis. AG Real Estate maakt zich sterk dat het groen behouden blijft, hoewel dat op de simulatiebeelden niet heel duidelijk te zien is.

Lambotte: “In de tuin bevindt zich een beschermde boom. Het verklaart meteen waarom het project wat vertraging heeft opgelopen. We bouwen rond de boom. We zorgen dat die alle mogelijke comfort heeft,” zegt Lambotte.

Bij Save The City Gardens, een vzw die het opneemt voor het groen in de binnentuinen van de stad zullen ze de plannen alvast aandachtig bestuderen. “Vandaag is het parkje semipubliek. We willen dat er niet aan de groene ruimte wordt geraakt,” zegt Gauthier De Crombrugghe van Save The City Gardens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?