Woontoren met bioscoopcomplex aan stadspoort Delta

delta tower delta tower
© Google Earth
© Google Earth

Een of meerdere torens, met ruimte voor een bioscoopcomplex, een sportzaal, en vooral veel appartementen. Dat is wat twee projectontwikkelaars graag willen bouwen vlak naast het treinstation Delta, aan de Triomflaan. Daar staan vandaag drie banale kantoorgebouwen uit de jaren 80. Het versnipperde deeltje Brussel moet dankzij de Delta Tower aan aantrekkelijke stadspoort worden.

Het stuk grond waar het torenproject op moet komen is erg strategisch gelegen. Bijna iedereen die Brussel met de auto binnenrijdt via de E411-snelweg rijdt er voorbij. "Het is een heel prominent gelegen perceel, en een belangrijke entree tot Brussel," zegt de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret. Maar de plek is vandaag versnipperd door de wegen, de spoor- en metrolijn en het depot van de MIVB.

De site moet aantrekkelijker worden, de banale kantoorgebouwen moeten wijken voor een beter project. Ze denken daarom aan een of meerdere gebouwen met een commerciële sokkel. In die sokkel zien de ontwikkelaars een bioscoop met acht tot tien zalen. Er zijn al contacten met een geïnteresseerde uitbater. Ook een supermarkt, sportzaal, hotel en crèche horen tot de mogelijkheden.

Het zwaartepunt ligt bij appartementen: er zou 25.000 tot 40.000 vierkante meter aan woningen kunnen komen. 'Zou' en 'mogelijk', want wat het kan worden is nog niet helemaal duidelijk. "Dat komt doordat het niet duidelijk is wat er precies gebouwd mag worden op het stuk grond."

Samenwerken voor consensus
Dat komt dan weer omdat er op dit moment een richtplan van aanleg wordt opgesteld voor de omgeving, dat is een nieuw soort plan dat vastlegt wat er moet gebeuren met de openbare ruimte en wat er gebouwd mag worden. "Maar in plaats van te wachten tot dat plan af is zoeken we meteen een architect die mee kan denken. Dus de opdracht is nu nog niet helemaal kant-en-klaar," zegt Borret.

Door nu al te discussiëren en te onderhandelen kan alles sneller vooruit gaan en wordt er ook al gewerkt aan een consensus. Zo kan er duidelijkheid komen over de functies en de hoogte van het gebouw. "Da's een win-win, want zo staat de ontwikkelaar meteen in contact met de overheden, en ik kan als bouwmeester werken aan de kwaliteit van de architectuur omdat er een wedstrijd is."

'Win-win'
Opvallend: het zijn opnieuw privéontwikkelaars die vrijwillig vragen om begeleiding door de Brusselse bouwmeester. Die houdt zich in de eerste plaats bezig met bouwprojecten van overheden. “Die privépartners contacteren mij steeds vaker uit eigen beweging, en dat is een goede zaak, want als we impact willen hebben op de leefkwaliteit in de stad, dan moeten we samenwerken met hen.”

Ontwerpers kunnen zich tot 26 juni kandidaat stellen om de Delta Tower te ontwerpen. Overigens zijn in buurt al heel wat grote bouwprojecten lopende, zoals het omstreden appartementenproject op de groene ULB-campus en het nieuwe Chirec-ziekenhuis, waarbij ook een woontoren komt. En ook de 'Deltadriehoek' wordt de komende jaren ontwikkeld door het Brussels Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?