Woontoren zorgt voor onrust in Evere

Een ambitieus woonproject op de site van de voormalige Vishay fabriek in Evere zorgt voor onrust bij de omwonenden. Zij vrezen extra verkeersoverlast en zien vooral de geplande woontoren van achttien verdiepingen niet zitten. [2 reacties]

De poort van de voormalige Vishay fabriek in Evere is sinds oktober 2007 dicht. Het terrein van 3 hectare strekt zich uit van de Franz Guillaumelaan, de Cicerolaan tot aan de Twee huizenstraat. De Franse promotor Bouyges Immobilier heeft het terrein gekocht en wil er een ambitieus woonproject bouwen.

Het gaat om verschillende appartementsgebouwen, handelszaken, een rusthuis, een kinderdagverblijf en zo'n 450 parkeerplaatsen. Maar wat de buurtbewoners het meeste zorgen baart is
een woontoren van achttien verdiepingen.

"Ik begrijp dat er woningen te kort zijn en dat er nieuwe gebouwen moeten komen," zegt een buurtbewoonster. "Maar die hoogbouw, dat past niet."

Files
In de plannen zijn zo'n 420 appartementen en studio's voorzien. Buurtbewoners vrezen ook extra verkeersoverlast.

"Het is nu al erg druk," aldus een andere buurtbewoner. "Als daar nog eens 400 extra woningen bijkomen, gaat dat een hoop extra files geven."

Michel Verliefden van architectenbureau A2RC verdedigt de keuze. "Brussel verwacht de komende jaren veel nieuwkomers en die moeten huisvesting krijgen. Hoogbouw is de oplossing om de publieke ruimte aangenaam te houden."

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 15 september. Dan moet de aanvraag nog langs een overlegcommissie, de gemeente en het gewest. Eerst moet er een verkavelingsvergunning zijn, daarna kunnen de nodige bouwvergunningen gevraagd worden. Als alles vlot verloopt, beginnen de werken ten vroegste in 2012.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?